Nieuwbouw van de zuivelfabriek A-ware en Fonterra Heerenveen

Opdrachtgever
A-ware Food Group te Lopik en Fonterra Europe te Amsterdam
Architect
Bert van der Ploeg architectuur, stedenbouw, advies bv, Goutum
Periode van uitvoering
mei 2013 t/m december 2014

De bouw live volgen via de Bouwcam, klik op onderstaande afbeelding;

Nieuwbouw van de zuivelfabriek van A-ware en Fonterra te Heerenveen.

De kaasfabriek van A-ware bestaat achtereenvolgens uit:
- de melkontvangst (ca. 500 m2);
- de tankenplaat (ca. 1325 m2);
- de voorfabriek en ingrediënten opslag (ca. 2250m2);
- de kaasmakerij (ca. 3425 m2);
- het pekellokaal met kelders (ca. 2325 m2);
- de pakhuizen (ca. 3850 m2);
- de expeditie (ca. 2500 m2.
Totaal ca. 16.000 m2 grondoppervlakte (exclusief verdiepingen)

De weifabriek van Fontera bestaat achtereenvolgens uit;
- de tankenplaat (ca. 1100 m2);
- de poedertoren met diverse ruimten (ca. 4500 m2);
- het warehouse (ca. 2475 m2).
Totaal ca. 6975 m2.

Tussen beide gebouwen is een kantoorruimte van (ca. 870 m2 grondoppervlak) Op het terrein word verder nog een zuivering gebouwd.

A-ware Food Group

A-ware Food Group is al decennia lang actief in het rijpen, versnijden, verpakken, opslaan en transporteren van kaasproducten. De nieuwbouw van de kaasfabriek in Heerenveen geeft de mogelijkheid om in te spelen op de toenemende vraag van klanten naar kaas. “Met deze kaasfabriek zetten we de volgende logische stap in onze ontwikkeling als ketenpartner voor onze klanten”, zegt Jan Anker, CEO van A-ware Food Group.

Fonterra

Danone, Mead Johnson en Nestlé zomaar een greep uit het klantenbestand, waaraan Fonterra ingrediënten levert die zij in diverse werelddelen produceert op basis van melk en wei. De nieuwbouw is voor de grootste zuivelcoöperatie ter wereld haar eerste ingrediëntenfabriek in Europa.

“A-ware Food Group de kaas, wij de weiproducten. Een mooie combinatie om melk voor veehouders optimaal tot waarde te brengen”, aldus Hans Berghorst, Project Directeur bij Fonterra.

De Klokslag levert kaasproductielijnen

De klokslag engineering BV uit Bolsward gaat de kaasproductielijnen en de pekellokalen realiseren.

Bouwkundig Advies van Het4Kant

Advies – en ingenieursbureau Het4Kant uit Sneek is vanaf het begin betrokken bij de uitwerking van de plannen voor de kaasfabriek. Zij zijn al meer dan een jaar bezig met de bouwkundige engineering van de kaasfabriek van A-ware Food Group.

 

Terug naar Projectoverzicht