9

In Drachten nadert de transformatie van de flat aan de Lange West naar nul-op-de-meter zijn voltooiing. De steigers die tien weken lang rondom het gebouw hebben gestaan, zijn verdwenen. De periode tot aan de bouwvak wordt gebruikt om de puntjes op de i te zetten. Voor de bewoners komt daarmee een einde aan een hoop reuring in en om hun huis. Sommigen hebben de rust opgezocht, door bij familie te gaan logeren. Zo niet mevrouw Feenstra (bijna 77), die naar eigen zeggen ‘geen moeite had met de werkzaamheden’ en ‘héél tevreden’ is met hoe alles is verlopen.

Vroeg op
‘Ik ben geen dag weggeweest. De mensen kregen elke morgen een kopje koffie bij mij. Dat was wel een vroeg bakje, want ze begonnen om zeven uur. Ze moesten ook al vroeg van huis, dan is zo’n kop koffie wel lekker.’ Mevrouw Feenstra heeft geen moeite met vroeg opstaan, haar wekker loopt elke dag om halfzes af.

Probeerproject
Ze noemt deze pilot ‘een probeerproject’. Hiermee bedoelt ze dat dit de eerste portiekflat in Friesland is die is getransformeerd tot 12 nul-op-de-meter woningen. ‘Dit was wel de ideale flat om het uit te proberen, omdat hij wat apart staat van de andere flats in de buurt.’ Ze doelt op de vorige fase van dit project, waarbij in 114 flats groot onderhoud werd gepleegd in combinatie met isolerende maatregelen.

Even wennen
De zestig jaar oude flat aan de Lange West is omgetoverd naar een strak en modern ogend gebouw, met vier horizontale banen zonnepanelen in een antracietkleurige gevel. De panelen op het dak zijn vanaf de straat niet zichtbaar. Ook binnen is er veel gebeurd. Mevrouw Feenstra somt op: ‘Ramen, vensterbanken, radiatoren, het gas eruit.’ Nu gebruikte ze al niet zoveel gas: ‘Ik spring altijd gelijk onder een koude douche. Warm douchen doe ik wel als ik ga zwemmen. Je moet ook een beetje nadenken hoe je energie kunt besparen!’ Ze is heel blij met haar mooie nieuwe Bruynzeel-keuken, met inductiekookplaat. De bewoners hebben een workshop gekregen voor het koken met inductiekookplaat. Toch ligt bij mevrouw Feenstra voor de zekerheid de gebruiksaanwijzing op het aanrecht ernaast. ‘Ik moet natuurlijk wel even wennen aan een andere manier van koken.’

‘Serre’
Over haar balkon, dat voor een betere isolatie is dichtgezet met triple glas in kunststof kozijnen, zegt ze: ‘Het is nu eigenlijk een soort serre. Ik vind het heel leuk geworden!’ Ze laat zien hoe de ramen wijd open kunnen. Nog een voordeel: ze kan nu ook van haar ‘serre’ genieten als het geen zomer meer is. ‘En ik kan de spullen nu gewoon laten staan, ik hoef ze na de zomer niet meer op te ruimen.’