9

Voor Steelande Wonen voert Jorritsma Bouw groot onderhoud uit aan de ‘Suikerbuurt’ in Hoogkerk nabij Groningen. Voor veel bewoners een aangrijpende aangelegenheid. Het is niet niks als je huurder bent van een woning die deel uitmaakt van een groot-onderhoudsproject. Tijdelijk je huis uit, vreemde werklui over de vloer, afwachten wanneer je weer terug kunt. Sommige bewoners van de Suikerbuurt hadden het er aanvankelijk wel even moeilijk mee, maar uiteindelijk is iedereen heel tevreden over de manier waarop onze mensen het hebben aangepakt.

Iedere dag contact
Gerke is een van die bewoners, hij heeft  o.a. een nieuwe badkamer gekregen. Hij had iedere dag even contact met de uitvoerder. ‘Steeds als ik kwam kijken, kreeg ik keurig netjes uitleg. Ik heb er zelfs een  bad bij gekregen!’ Gerke vond de uitleg van tevoren prima. ‘Alle onzekerheden werden weggenomen.’ Buurtbewoonster Monique ging tijdens de werkzaamheden elke avond even kijken. ‘Ik had ieder dag contact met Klaas en Bauke van Jorritsma.’ Ook de tachtigjarige man, die iedereen kent als ‘opa Duifje’, maakte regelmatig een praatje met de uitvoerders. ‘Ik vond het opvallend dat de uitvoerder iedere bewoner bij naam kende.’

Alles in goed overleg
De woning van Monique aan de Zuiderweg hoorde bij het eerste rijtje dat werd aangepakt. Het was een hectische tijd, maar ze kan met een tevreden gevoel terugkijken op het hele gebeuren: ‘Het werd ons met zoveel dingen gemakkelijk gemaakt!’ Ze moest haar huis leeg achterlaten, maar er was hulp bij het verhuizen naar de leenwoning, en met het afvoeren van grofvuil naar de milieustraat. Ook buurtgenoot ‘opa Duifje’ was heel blij met de hulp bij de verhuizing. Monique had gevraagd om een leenhuis met een tuin. ‘Vanwege ons konijn. Ze hebben daar gelukkig rekening mee kunnen houden, alles ging in goed overleg.’ Het werk aan haar huis ging heel snel, voor ze het wist kon ze weer terug naar haar woning.

Extra comfort
Monique had voor de uitvoerders Klaas en Bauke een lijstje gemaakt met dingen die ze graag veranderd wilde hebben. ‘Dat hebben ze meer dan voortreffelijk gedaan, ik heb nu zelfs sloten op de ramen, ook in de dakkapel. Dat geeft toch wel een veilig gevoel. Het is extra comfort waar ik niet op had gerekend.’ Ze is zo blij met haar vernieuwde woning dat ze liever niet meer uit logeren gaat. ‘Ik zit zó lekker in mijn huis! Mijn zoon van zeven zei: mam, wat hebben we eigenlijk een mooi huis hè?’

Zelfs de tuin is er goed vanaf gekomen, ondanks de steigers die tegen het huis aan moesten staan. ‘Mijn pioenroos komt gewoon op en de appelboom bot weer uit.’ Het huis van Monique is het enige in het blokje waarvan de dakkapel nog niet is geverfd. Ze heeft gevraagd of dat ook na het groeiseizoen kon gebeuren. Dat vond de uitvoerder Klaas geen probleem. Ze zijn immers toch nog tot november bezig in deze wijk.