Projecten

Ketensamenwerking, Elkien

In de ketensamenwerking met Elkien transformeert Jorritsma Bouw bestaande corporatiewoningen in het zuidelijke deel van Fryslân tot NOM-ready. Daarnaast worden ook werkzaamheden in het kader van groot onderhoud uitgevoerd. Zo ook bij mevrouw de Vries, in haar woning aan de Worp Tjaardastraat in Sneek.

“Antwoord op al mijn vragen”
Met mevrouw de Vries blikken we nog even terug op de transformatie van haar woning, die inmiddels achter de rug is. “Voorafgaand aan de werkzaamheden kwam bewonersconsulente Wiep Bijlsma van Jorritsma Bouw langs voor een gesprek. De uitleg was voor mij erg verhelderend. Door het schema wat zij had opgesteld en waarover ze uitleg kwam geven wist ik goed waar ik aan toe was.” Naast de persoonlijke uitleg werden de woningen voorzien van diezelfde informatie door de schema’s op te hangen. Hierdoor was men altijd op de hoogte van de werkzaamheden en wisten ze precies wat ze te wachten stond. “De communicatie verliep goed. Doordat mijn vader vroeger een stucadoorsbedrijf had, wist ik wat er op mij af zou komen. Ik had er vertrouwen in dat het vaklui waren en het goed zou komen met de werkzaamheden. Ik wist van vroeger ook nog waar de meeste werklieden wel van houden. Daarom had ik om 7.00 uur ’s ochtends de koffie al klaar staan voor de jongens!”

“Er werd goed rekening met me gehouden”
Bouwwerkzaamheden zorgen soms voor overlast. Bewoners die dat willen, kunnen daarom nu gebruikmaken van een mobiele huiskamer. Voor mevrouw De Vries gold dat nog niet, daarom verbleef zij tijdens de werkzaamheden gewoon in haar woning. De woning werd na de werkzaamheden iedere dag schoon achtergelaten en er was veel aandacht voor de bewoners. Mevrouw de Vries heeft dit zeer gewaardeerd. “Door een ongeluk heb ik helaas een hersenbeschadiging opgelopen. Deze beschadiging zorgt ervoor dat ik niet goed tegen geluid kan. Ik had daarom van tevoren gehoorbescherming aangeschaft, zodat ik nauwelijks last zou hebben van de bouwgeluiden. Ondanks deze maatregelen had ik toch af en toe wel last. De uitvoerder, Foppe, heeft toen de werkzaamheden die een hoop overlast gaven stopgezet en op een ander tijdstip uitgevoerd. Ik vind het ontzettend fijn dat dit kon en er rekening met mij werd gehouden.”

Familie en vrienden over de vloer
Het energielabel van de woning van mevrouw De Vries is verbeterd, er is een nieuwe Cv-ketel geïnstalleerd, en ze kreeg een nieuwe keuken, douche en toilet. Ook werden de stopcontacten vernieuwd. Aan de buitenkant is de gevel hersteld en zijn de kozijnen gereinigd. Het aanbrengen van dubbelglas was bij mevrouw De Vries niet meer nodig, maar zou normaal gesproken ook tot de werkzaamheden hebben behoord. “Ik vind het ontzettend mooi geworden allemaal. Eerder had ik vaak last van tocht, maar daar merk ik nu niets meer van. Vooral mijn nieuwe keuken valt in smaak, gezien ik erg van koken houd. Indisch, dat is mijn specialiteit. Al mijn familie en vrienden kunnen nu weer gezellig komen eten!”

Extra werkzaamheden
“Mijn nieuwe woning ervaar ik als zeer fijn en comfortabel: ik voel me er alweer helemaal thuis. Ze hebben zelfs extra werkzaamheden uitgevoerd die niet op de lijst stonden. Ik had last van vervelende lekkage in de leidingen van mijn plafond. Dat is verholpen. Super! Nu is het weer stil in huis. Het had wel wat, die jongens iedere dag over de vloer. Ik mis ze zelfs wel een beetje. Al met al geef ik Jorritsma Bouw dan ook een dikke tien!”