9

Op zaterdag 2 juni is het de Dag van de Bouw. Jorritsma Bouw zet op deze dag samen met opdrachtgever woningcorporatie Accolade, Team 4 Architecten, ABT Wassenaar en Comfort Partners tussen 10.00 tot 16.00 uur de deuren open op de bouwplaats aan de Nachtegaalstraat in Drachten. Hier worden 38 zeer duurzame appartementen gebouwd. Belangstellenden zijn van harte welkom om een kijkje achter de schermen te komen nemen. Voor jong en oud is er van alles te zien en te beleven. De toegang is gratis.

Om 10.00 uur wordt het startsein voor de Dag van de Bouw gegeven door wethouder Jos van de Horst en Margriet Ausma, manager Wijken en Buurten van opdrachtgever Accolade.

All electric – duurzaam wonen
Nadat in december 2015 het appartementencomplex aan de Nachtegaalstraat zwaar beschadigd raakte door een gasexplosie, besloot woningcorporatie Accolade op deze plek een nieuw zeer duurzaam appartementencomplex neer te zetten. Het bouwteam maakte een ‘all electric’ ontwerp, dus zonder gasaansluiting. Een ventilatie-warmtepomp regelt de ventilatie en de verwarming van de woning en zorgt voor warm water. Op het dak liggen zonnepanelen. De 38 appartementen – met hun 55 m2 geschikt voor één- en tweepersoonshuishoudens – worden komende zomer opgeleverd.

Rondkijken op de bouwplaats
Tijdens de Dag van de Bouw kunnen bezoekers rondkijken op de bouwplaats en kunnen zij uitleg krijgen hoe de bouw in z’n werk gaat. Natuurlijk wordt er nog steeds veel handwerk door echte vakmensen verricht, maar achter de bouw gaat ook een wereld aan innovatieve producten en processen schuil waarin met de modernste technologieën en technieken wordt gewerkt.

  • Activiteiten voor jong en oud
    Op de bouwplaats worden diverse kijk- en doe-activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Deze borduren voor een deel voort op de veiligheidsweken die in april in Drachten zijn gehouden:
    U kunt binnenkijken in een aantal appartementen. Medewerkers van het bouwteam zijn aanwezig om al uw vragen te beantwoorden. De begane grond van het gebouw is rolstoeltoegankelijk.
  • Er is een speel- en springkussen voor de kinderen.
  • Kinderen mogen geheel in stijl – met helm en jas – plaatsnemen in een historische brandweerwagen. Deze Buick 28-24-Six uit 1927 reed vroeger in de regio Drachten.
  • Brandweer Fryslân is aanwezig met een interactieve spelcontainer voor jong en oud. Tijdens het spel leren volwassenen en kinderen hoe je een brand blust en hoe je brand voorkomt.
  • Gemeente Smallingerland is aanwezig met folders en materialen over brandpreventie en brandveilig wonen. Daarnaast is het mogelijk om informatie te verkrijgen over vergunningsvrij bouwen en bestemmingsplannen.