De cirkel van samenwerking: Brivec en Jorritsma

Voor ontwikkelaar en belegger Brivec uit Nunspeet zijn wij de vaste partner bij bouwprojecten in het noorden van het land. Een open en transparante samenwerking die inmiddels al 23 jaar duurt. Daar zijn we best trots op! Een bouwteamwerk geeft de Brivec de garantie dat het bouwproject op de meest efficiënte manier wordt gerealiseerd, met een optimale prijs-kwaliteitverhouding. We spraken met Marco van den Hoorn, directeur Vastgoed van Brivec, over onze langdurige samenwerking, het verschil tussen prijs en relatie en de betekenis van kwaliteit. Hij haalt heel mooi de meest recente succesvolle projecten aan die we in bouwteamvorm met elkaar uitvoerden: Het Ommeland in Groningen en het Grootwinkelplein in Leek.

Brivec en Jorritsma
“Gun het maar aan Jorritsma, dan weet je zeker dat het goedkomt. Dat is het credo”, zegt Van den Hoorn. “Hands-on en met de voeten in de klei, zo zou ik Jorritsma Bouw willen omschrijven.” Op andere plekken in het land heeft Brivec meerdere aannemers als partner met eenzelfde soort bloedgroep als Jorritsma Bouw. “Zo hebben we een schil om ons heen gebouwd van partijen waar we uit kunnen kiezen.” Sinds de eerste samenwerking zo’n 23 jaar geleden is Jorritsma Bouw vaste partner voor Brivec bij projecten in het noorden van het land. Daaruit is een vertrouwensband ontstaan.

De USP van Brivec
Brivec is een gedreven ontwikkelaar en belegger met een sterke voorkeur voor investeringen voor de lange termijn. Het overgrote deel van de projecten heeft Brivec ontwikkeld voor de eigen beleggingsportefeuille. “Als Brivec zijn we daar vrij uniek in; die korte lijnen en het directe contact met de huurders van onze gebouwen. Die hebben we zelf in eigendom. We laten regelmatig ons gezicht zien, bieden een luisterend oor bij problemen, denken mee en zijn flexibel. Door de directe lijn met Jorritsma kunnen we snel oplossingen bieden.

Schoolvoorbeeld
Zo is het Grootwinkelplein Leek is al sinds 1997 eigendom van Brivec. “We zijn bezig met een grote doorontwikkeling van het plein. We optimaliseren opnieuw de indeling, verdelen de parkeerdruk en brengen de plattegronden van de winkelpanden bij de tijd. Dat doen we samen met Jorritsma Bouw. Het is een stoelendans geworden, waarbij huurder 1 plaats heeft gemaakt voor de verbouwing van huurder 2, en iedereen aan het einde van de rit weer een goede plek heeft. De hele ontwikkeling van dit gebied durven we een schoolvoorbeeld te noemen van hoe je met vastgoed en verduurzaming daarvan omgaat.”

Wat is het voordeel voor de klant van jullie samenwerking?
“Met Jorritsma Bouw staan we sterk in een project, ook naar de huurders toe. Daarvoor hadden de huurders echter begrip, want we hebben al twintig jaar een relatie met ze. En ze weten dat we al lang met Jorritsma samenwerken. Bovendien zorgen we voor korte lijnen en onze informele benadering wordt gewaardeerd. We houden van die pragmatische insteek. Met een transparante blik naar de wereld kijken, een beetje vertrouwen in de mensheid hebben en niet alles in beton willen gieten.”

Prijs of relatie?
23 jaar geleden begon de samenwerking met kantorenpark De Ommelanden in Groningen. Een van de meest recente projecten is de naastgelegen woonwijk Het Ommeland. En zo is de cirkel van samenwerking weer rond. Soms wordt een project alsnog in de markt gezet, ondanks de trouwe samenwerking met Jorritsma Bouw. Toch komt Brivec vaak weer bij Jorritsma Bouw uit. “Je kiest niet altijd alleen maar op prijs, maar vaak ook op de relatie, zekerheid en kwaliteit. Doordat we die jarenlange samenwerking al hebben én omdat we een stabiele portefeuille aan vastgoed hebben, kennen we elkaar niet alleen goed, maar vaak ook de projecten waar het om gaat. Bij Het Ommeland was het mooi om te zien hoe gedreven de uitvoerder was. Het was net of hij z’n eigen huis bouwde.”

Wat is kwaliteit in jullie ogen?
“Kwaliteit ligt in principe vast in het bestek, daar zijn standaarden voor. Waar Jorritsma kwaliteit in biedt, is de samenwerking met ketenpartners. Die lokale ketenpartners, die vinden we heel belangrijk. Het zijn soms partijen die bij mij niet bekend zijn, maar als Jorritsma zegt ‘die moet je daar voor hebben’ dan kunnen we daarvan uitgaan. Kwaliteit geven ze ook door eenieder in zijn waarde te laten. Als je zoals Jorritsma Bouw al 140 jaar bestaat, dan heb je jezelf daarin wel bewezen.”