Een frisse wind over de vuilnisbelt

 

De gemiddelde Groninger kent het vooral als de plek om van al je overbodige meubels, matrassen en kartonnen dozen af te komen, maar aan de milieuboulevard aan de Duinkerkenstraat staat nog veel meer te gebeuren. In opdracht van afvalverwerker Omrin bouwt Jorritsma aan een nieuwe overslaghal voor de gehele regio. Formaatje bescheiden voetbalveld, en dan ook nog eens 15 meter hoog. Werkvoorbereider Jurjen Wijngaard legt uit.

“Ja, da’s inderdaad een stuk hoger dan de gemiddelde overslaghal. Maar dat moet ook, want Omrin wil graag met kranen kunnen werken. Als de bouw straks klaar is, dan rijden de vrachtwagens hier zo naar binnen. Er worden een reeks bunkers geplaatst waar het afval in wordt voorgesorteerd. Groenafval, huishoudelijk spul, bedrijfsafval…dat wordt hier opgeslagen alvorens het op transport gaat naar Heerenveen voor recycling.”

Recycling, dat woord horen we vaker vandaag. Veel onderdelen van de hal zijn inmiddels al toe aan hun tweede leven. Jurjen: “Dat begint al bij de fundering, daar zit een granulaatbed in van gerecycled materiaal. De betonvloeren en betonnen muren zijn ook voor 30 procent hergebruikt. En de hele staalconstructie van het dak is tweedehands! Die komt uit een hal in Etten-leur. Uiteraard is hij wel opnieuw bestraald en gecoat, en bovendien verstevigd. Dat is de windfactor: het waait hier een stuk harder dan in het zuiden des lands, dus hier stellen we andere eisen.”

 

Het mooiste van dit werk is dat je iets neerzet dat blijft. Dat je over vijf jaar
langs kunt rijden en kan wijzen: 'kijk, dat staat daar mede dankzij mij.'

- Jurjen Wijngaard

Niet alleen de dakconstructie moet tegen een windvlaagje of -stootje kunnen. Ook de muren zijn extra verstevigd. “In feite zijn de betonblokken gewoon oversized legoblokjes, je klikt ze zo in elkaar. Maar onderin zijn ze wel extra verstevigd – er rijden hier behoorlijk wat grote machines af en aan, en als iemand de handrem op zijn bulldozer vergeet, wil je een wand die daar tegenop gewassen is.

Zo zitten er tal van slimmigheden in het ontwerp om aan de specifieke eisen van een overslaghal te voldoen. Extra aandacht is uitgegaan naar de ventilatie, en de rand tussen de betonnen muur en de overgang naar het staalwerk. Deze is schuin afgewerkt om te voorkomen dat daar afval op kan blijven liggen. Via branddetectiecamera’s moet worden voorkomen dat het ergens gaat broeien.

Voor een onderneming die met zo veel viezigheid gepaard gaat, is de bouw volgens Jurjen behoorlijk vlekkeloos verlopen. Alleen de voorman ter plaatse heeft nog één probleem te melden. “De koffie in de bouwkeet is op. Dus ik moet even nieuwe regelen, anders krijgen we last van muiterijen.”