0

12 energiezuinige woningen, Dokkum

De 100ste Woning van ForMaat van Jorritsma Bouw is klaar! De gelukkige nieuwe eigenaren zijn Anne (67) en Tiny (65) Rottiné, al jaren trouwe huurders bij woningcorporatie Thús Wonen. Maar liefst 43,5 jaar woonden ze al in de Potterstraat in Dokkum. Toen de vraag kwam of ze bij de herbouw van de woningen terug wilden, twijfelden ze geen moment. “We hebben gelijk gezegd, wij gaan terug. Het is ons thuis, daar willen we oud worden.”

Anne Rottiné: “We wisten al meer dan vijftien jaar dat de woningen in onze straat gesloopt zouden worden, de huizen waren oud en ze verzakten.” “Leuk detail is dat we in plaats van een huurverlaging centrale verwarming kregen, die hadden we nog niet. De huur is de laatste jaren bevroren”, vult Tiny aan. “Voor de rest hou je het huis netjes, maar doe je er weinig meer aan omdat je weet dat het niet voor lange duur zal zijn. Dus toen we de brief van Thús Wonen kregen,  klapten wij in de handen van ‘eindelijk’.”

De nieuwe woning van de familie Rottiné is de 100ste Woning van ForMaat van Jorritsma Bouw. De huizen in dit concept zijn geschikt voor zowel gezinnen met kinderen als alleenstaanden. Ook als iemand minder mobiel is en bijvoorbeeld afhankelijk is van een rollator, is de woning geschikt. Naast de gevelaanzichten en energielasten (EPC), zijn ook de plattegrondindeling en beukmaten flexibel. Zo kozen Anne en Tiny voor een slaapkamer beneden en een extra slaapkamer boven. “Handig voor de familie van ver”, zo vinden ze.

Nieuwe toekomst
Specifiek voor de locatie in Dokkum heeft Jorritsma Bouw de woningen aangepast aan de wensen van Thús Wonen. Uitgangspunt is maatwerk leveren dat past bij de woonomgeving en bij de behoeften van de opdrachtgever én de toekomstige bewoners. Anne: “Dat we op onze leeftijd nog eens opnieuw mogen beginnen, in een nieuw huis, met een nieuwe inrichting en stoffering, dat vinden we een belevenis. We gaan een hele nieuwe toekomst tegemoet.”

Historische binnenstad
Het echtpaar verbleef in aanloop naar de nieuwbouw tijdelijk in een wisselwoning aan de Lijsterbes en werd keurig geïnformeerd over de vordering van de bouw aan de Potterstraat. Tiny: “We wisten op welke dag ons oude huis gesloopt werd, dus we zijn wezen kijken. Gelukkig deed die sloophamer me niet echt iets. Ik hecht niet zoveel waarde aan spullen. Het is meer de plek waar we ons thuis voelen. De Potterstraat ligt in een fijne rustige buurt, dichtbij de historische binnenstad, de winkels en de voorzieningen. Je hebt echt het gevoel dat je in Dokkum woont.”

Geen vraag te veel
In slechts 18 weken stond het huis. De eerste paal, het hoogste punt, ze hebben het allemaal meegemaakt. Anne: “Je eigen huis boven de grond uit zien schieten, dat is bijzonder. Op het ene moment kon de bouwplaats eruitzien als een zwembad, anderhalve week later stonden de muren al. Ik heb soms met verwondering staan kijken hoe snel het ging. Jan Willem de Bruin van Jorritsma Bouw was heel benaderbaar en geen vraag was te veel. Soms kon hij gewoon nog geen antwoord geven, daar was hij dan ook heel eerlijk in. Dat hebben we als heel prettig ervaren. Van ons krijgen Thús Wonen en Jorritsma Bouw een dikke 9.”

Twee huizen verderop
“Natuurlijk is het een beetje spannend van ‘hoe komen we terug’ en ‘vinden we nog wat we daar hadden’”, vertelt Tiny. “Maar we hebben er veel vertrouwen in. En we weten aan beide kanten welke buren we krijgen. De ene heeft jaren op het hoekje van de straat gewoond en de ander schuin tegenover ons. Zelf schuiven we twee huizen op, dat wilden we graag. Net even een iets ander uitzicht.”

Dat de nieuwe woning van het echtpaar Rottiné de 100ste Woning van ForMaat is, werd feestelijk gevierd. Alle bewoners hebben een vlag gekregen. Halverwege november krijgen Anne en Tiny de sleutel. Tiny: “Dan krijgen we ook uitleg over de werking van de installaties in de woning, zoals de warmtepomp. Alles zit er dan al in, de badkamer, de keuken met het aanrechtblad, de kraan en de kastjes die we zelf hebben uitgezocht.” Anne: “De wandbekleding doe ik zelf. Maar dat vind ik ook leuk. Zo kunnen we het ons helemaal eigen maken en zijn we nog voor de kerst verhuisd.”