Enthousiast over SPOC’s

Social learning is een leerzame en gemakkelijke manier om bij te leren binnen de organisatie. Je kunt kiezen uit een groot aanbod van online trainingen, ofwel SPOC’s (Small Private Online Course).

Elke dag een vraag
Assistent-uitvoerder Johan Feenstra is enthousiast bezig met deze trainingen. Hij is momenteel met zijn 12e SPOC bezig en hij heeft net zijn 9e SPOC afgerond. Johan vertelt over hoe deze trainingen werken: “Je logt in bij Bouwradius en je kiest de SPOC die je graag wilt volgen. Je krijgt elke dag een vraag, wat ongeveer 10 minuten duurt. Wanneer de vraag ingevuld is wordt deze afgevinkt. Over de vragen van een week wordt er een examen afgenomen. Deze moet je invullen, anders kun je niet verder met de cursus. Dit examen neemt ongeveer 10-15 minuten van je tijd.”

Zelf je SPOC’s indelen
Johan is enthousiast geworden doordat er intern bij Jorritsma een SPOC werd georganiseerd. Hij heeft zich hierna aangemeld voor individuele SPOC’s. “Je kunt meerdere SPOC’s tegelijk volgen. Het is aan jezelf hoe je dit indeelt. Het is maar net hoeveel tijd je er zelf aan wilt besteden. Zo kun je in plaats van drie weken een training ook in anderhalve week doen. Een avondje werk als je meerdere vragen beantwoordt.”

De meest interessante SPOC vond Johan het duurzaam bouwen, ook wel ‘lean bouwen’ genoemd. “Je kunt wat je leert meteen gebruiken, het handigste is om te kiezen waar je op dat moment mee bezig bent op je werk. Wat is aan de orde? Dat zoek je dan op.”

Interactie
Cursisten komen in ‘klassen’ met werknemers uit het hele land. Zij kunnen onderling ook chatten, waardoor er ook discussies kunnen ontstaan over een vraag. “Soms worden er wel twintig berichten heen en weer gestuurd, maar we worden het aan het eind wel eens”, aldus Johan. Behalve korte lijnen met ‘klasgenoten’ zijn er ook korte lijnen met een leraar voor vragen of feedback.

Johan hoopt met dit interview nog meer collega’s te enthousiasmeren om SPOC’s op te pakken. “Door SPOC’s te volgen kom je erachter wat beter en makkelijker kan. Je word je er bewust van hoe je al die tijd hebt gewerkt en dat sommige dingen dan op een ‘verkeerde’ manier gingen. Ik kan het iedereen aanraden”, vertelt Johan enthousiast.