9

Ook aan speciale projecten komt een einde. In het geval van de NOM-flat aan de Lange West in Drachten ging dat nog best snel. In twaalf weken tijd hebben we – na een intensieve voorbereiding – de flat met twaalf appartementen getransformeerd. De appartementen verbruiken geen gas meer en worden vanaf nu nul-op-de-meter woningen genoemd. Op donderdag 29 juni is de flat door opdrachtgever Accolade voor ‘heropend’ verklaard. Op symbolische wijze is deze dag het gas afgesloten.

Aandacht
Het project trok in Drachten en omgeving de nodige aandacht, zowel van omwonenden als van de pers. Het is dan ook een fraai, modern ogend gebouw geworden, met zonnepanelen die zowel in de voorgevel als op het dak zijn verwerkt. In totaal leveren 258 panelen ruim voldoende elektriciteit voor de appartementen en de algemene voorzieningen.

Energiebudget
Het elektriciteitsverbruik wordt gemonitord middels een app die wij hiervoor hebben laten ontwikkelen. Zo komt bijvoorbeeld aan het licht dat je beter niet urenlang een ouderwets warmhoudplaatje aan kunt laten staan. Er is een energiebudget vastgesteld, op basis van berekeningen van wat een gemiddeld huishouden per dag aan stroom verbruikt voor koken, douchen, wassen et cetera. Daarop is ook het aantal zonnepanelen afgestemd. In principe betalen bewoners niets meer voor hun energieverbruik, behalve wanneer ze hun energiebudget overschrijden. Die kans is niet heel groot, want door het te monitoren worden bewoners bewust van hun energieverbruik. Bovendien zullen we waar nodig de mensen coachen om het verbruik omlaag te krijgen.

Meer comfort
De bewoners kregen nieuwe radiatoren, die geschikt zijn voor lage-temperatuurverwarming. Dat geeft een ander soort warmte dan ‘normale’ radiatoren. Het nieuwe systeem zorgt voor een geleidelijke opwarming van de hele ruimte, terwijl de oude radiatoren vooral warmte afgaven op de plek waar ze hingen. Ook het leidingwerk is hiervoor aangepast. De keukenblokken zijn vervangen, koken gaat nu op inductie in plaats van op gas. De balkons zijn dichtgezet met kunststof kozijnen met twee stolpramen. Maar doordat de ramen nog steeds open kunnen – deze kunnen naar binnen worden gedraaid – hebben de bewoners nog steeds de mogelijkheid om van het zonnetje te genieten. Met het raam dicht kan men er ook op een frisse dag heerlijk zitten. Het dichtzetten van de balkons heeft als prettige bijkomstigheid dat het verkeerslawaai behoorlijk is afgenomen.