9

In de ketensamenwerking met woningcorporatie Elkien zijn wij onlangs gestart met de woningverbetering van 72 appartementen aan de Potterzijlstraat en nieuwbouw van appartementen aan het Kaatsland in Sneek. Deze woningen – verdeeld over drie flats – pakken we aansluitend aan op de 56 woningen aan de Worp Tjaardastraat. We werken hier volgens de richtlijnen van ons corona-doorwerkplan. Het doet ons goed dat we met ons werk een bijdrage kunnen leveren aan een prettige leefomgeving voor de bewoners van deze buurten. En aan betaalbare woningen die voldoen aan de eisen van deze tijd qua duurzaamheid en levensloopbestendigheid.

Tevreden bewoners
We voeren dit project geheel uit volgens de protocollen van ons corona-doorwerkplan.  De eerste woningen zijn opgeleverd en de bewoners zijn zeer tevreden. Dat blijkt wel uit een aantal citaten die uit een recent klanttevredenheidsonderzoek naar voren kwamen: “Ik kreeg antwoord op al mijn vragen”, “Er werd goed rekening met me gehouden” en “Ik vind het ontzettend mooi geworden allemaal. Eerder had ik vaak last van tocht, maar daar merk ik nu niets meer van”. Fijn om te horen!

Tijdens de werkzaamheden kunnen bewoners gebruik maken van een aantal opties om niet in de woning aanwezig te zijn. Met elke bewoner zijn individuele afspraken gemaakt. Veel mensen konden bij familie of kennissen verblijven. Anderen maakten gebruik van een van de tien beschikbare rustwoningen. Als aanvulling op deze ‘rustwoningen’ konden mensen ook gebruik maken van onze ‘mobiele huiskamer’. Uit het onderzoek wat onze bewonersconsulentes Wiep Bijlsma, Amanda Deinum en projectleider sociaal van Elkien, Helga Hoornveld, hebben gedaan bleek dat 100% van de bewoners wilde meewerken en bereid was om tijdens werkuren elders te verblijven.

Innovatieve mobiele huiskamer
Om bewoners en opdrachtgever nog verder te ontzorgen, maken we sinds enige tijd gebruik van onze ‘mobiele huiskamer’. Een speciaal ingerichte unit, waar bewoners tijdens de werkzaamheden even een rustmoment kunnen pakken. Ze kunnen er een bakje koffie drinken, een krantje lezen, werken of een spelletje doen. Normaal gesproken is het ook een plek om even bij te kletsen met de buren, maar in deze tijd is de mobiele huiskamer alleen op afspraak beschikbaar. De huiskamer kan ook als aanvulling dienen als er wel een rust- of wisselwoning beschikbaar is; zeker bij wat omvangrijkere projecten voorzien we daarmee in een behoefte. Onze mobiele huiskamer reist met ons mee naar elk volgend onderhoudsproject.

Corona-doorwerkplan
We waren in maart net begonnen met de opbouw van de steigers aan de Potterzijlstraat toen corona zich aandiende. Met ons corona-doorwerkplan konden we het in afgeslankte vorm toch zo organiseren dat de werkzaamheden – weliswaar in een iets minder hoog tempo – door konden gaan. We hebben een goed doordacht plan opgezet, dat breed is gedeeld – ook met een aantal andere ketens. We troffen een aantal maatregelen om eventuele coronabesmetting te voorkomen:

  • toegang van bouwplaatspersoneel alleen via de steigers en balkondeuren, zodat we de smalle galerijen en het hoofdtrappenhuis niet hoeven te gebruiken;
  • aan- en afvoer van materiaal en afval uitsluitend via de steigers.
  • op de steigers hebben we met een extra loopplank passeerplekken gemaakt om zo voldoende ruimte te creëren om langs elkaar heen te lopen;
  • een bordje bij elke toegang tot de woning, waarop elke medewerker (ook die van onze bouwpartners) zijn/haar eigen label (een sleutellabeltje) kan ophangen. Er mogen maximaal vier vaklieden in een woning aan het werk; aan het aantal labels kun je in één oogopslag zien hoeveel mensen er binnen zijn;
  • na afloop van de werkzaamheden in een woning volgen we het schoonmaakprotocol: dat betekent deurklinken, deuren etc. ontsmetten.
  • ook het ketenpark, de rustwoningen en de mobiele huiskamer worden extra schoongemaakt.
  • de opstelling in de keten is aangepast en we schaften in shifts;
  • met extra werkplekinspectierondes zien we toe op naleving van dit doorwerkprotocol.
  • extra toolboxmeetings en veel start-werkbesprekingen met ketenpartners die starten. Onze veiligheidskundige is hierbij aanwezig om zo nodig de afspraken extra kracht bij te zetten.

Om grip op de planning te houden hebben we een vlekkenplan gemaakt. Een planning per woning, per halve dag, waarbij elke partij (tegelzetter, stukadoor, installateur, etc.) zijn eigen kleur heeft. Per halve dag mogen maximaal vier vlekken (personen) worden ingevuld. Dit borgen we met de labeltjes op het bord bij de toegang van de woning.

Woningverbetering
In overleg met onder meer de projectleiders  van Elkien hebben we bij deze 72 appartementen de plattegronden gewijzigd om het woongenot te verhogen. De krappe keuken is verplaatst naar de eetkamer, zodat er een woonkamer met open keuken ontstaat. De oude keuken is ingericht als technische ruimte met plek voor installaties en een wasmachineaansluiting. In overleg is het budget aan de voorkant iets verhoogd, zodat we deze wijziging in de engineeringsfase konden meenemen.

Daarnaast hebben we diverse werkzaamheden uitgevoerd. Bij de eerst woonflat aan de Potterzijlstraat hebben we het gevelmetselwerk hersteld en de spouwen en daken nageïsoleerd. De daken zijn voorzien van nieuwe dakbedekking en zonnepanelen. Op de galerijen en balkons zijn waar nodig betonrotreparaties uitgevoerd; ze zijn tevens voorzien van nieuw hekwerk. Ook hebben we nieuwe kunststofkozijnen geplaatst. In de woningen is het zachtboard van de plafonds vervangen door gipsplaat. De woningen zijn voorzien van een MV-installatie, een CV-installatie waar nodig. Douche, toilet en keuken zijn (waar nodig) vervangen. De woningen worden dus weer helemaal up-to-date en met het nieuwe energielabel A+ zeer energiezuinig.