9

Voor zorginstelling Philadelphia realiseert Jorritsma Bouw in Sneek een zorgappartementengebouw met daarin 48 appartementen voor mensen met een verstandelijke beperking. Vanuit een centraal gebouwdeel ontspruiten drie zijtakken met elk twee vleugels van twee bouwlagen waarin de appartementen worden gesitueerd.

Hoogste punt bereikt
De constructie van de nieuwbouw gaat voorspoedig, we liggen voor op schema. Op 1 december bereikten we het hoogste punt. Dat was voor de opdrachtgever een goede aanleiding om het bouwplaatspersoneel te trakteren op een warme snack. En natuurlijk ging ook onze vlag in top.

Constructie in fases
We hebben de constructiefase opgedeeld en pakken de bouw seriematig aan. Als de kanaalplaatvloer in de ene vleugel gelegd is, gaan we naar de volgende en zo door. Op de eerste vloer brengen we dan een druklaag aan. Daarop lijmen we de kalkzandsteen muren. Voor de tweede verdieping is het een herhaling van zetten. De dakvloer bestaat uit een kanaalplaatvloer van VBI met een druklaag. Daar waar de vloeren zijn gelegd en beveiligd gaat eerst de installateur met het leidingwerk aan de slag alvorens wij verder gaan. Door de dikke bouwmuur is het een vrij stabiel geheel; wel hebben we steeds het lijmwerk afgeschoord tot de verdiepingsvloer was afgestort.

Buitenschillen en eerste steen
Nu we een deel op hoogte hebben, kunnen we ook beginnen met het aanbrengen van de buitenschillen. Daarvoor plaatsen we houtskeletelementen waarin we de kunststof kozijnen monteren. Daarna werken we de gevels af. Deze bestaan deels uit metselwerk en deels uit eternietbeplating. Op 13 december is er een feestelijk moment in verband met de legging van de eerste steen. Philadelphia heeft hiervoor onder meer de toekomstige bewoners en het personeel uitgenodigd. In de weken voor de kerst gaan we van start met de binnenafbouw.