10

Kunstlinie Almere Flevoland, Almere

  • Gemeente Almere
  • UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Almere

In het gebouw van de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) wilde de gemeente Almere theater, exposities en educatie-aanbod combineren. Om dit mogelijk te maken, nam Jorritsma Bouw een ingrijpende verbouwing voor zijn rekening.

Wanden voor de kunst
Na de oplevering van de foyer voor aanvang van het nieuwe theaterseizoen hebben we ons de laatste maanden geconcentreerd op het ombouwen van bestaande, afgesloten ruimtes tot één grote expositieruimte. Die ruimte is onderverdeeld in zeven kleinere ruimtes, die met elkaar in verbinding staan. Om dit mogelijk te maken moest een aantal glazen wanden worden verplaatst. Glas en kozijnen konden grotendeels worden hergebruikt; we hebben een aantal nieuwe stalen kozijnen besteld. Daarnaast hebben we dichte wanden opengebroken. De bestaande wanden hebben we geschikt gemaakt voor het ophangen van kunstwerken. Ze bestaan uit een massieve plaat hout waarin kan worden geschroefd en zijn met gips afgewerkt. De wanden zijn sausklaar klasse A afgewerkt. Echt een stukje vakwerk van de stukadoor.

Verrassingen tijdens de sloop
Om tijdens de sloopfase overlast door stof te voorkomen, hebben we gebruik gemaakt van apparatuur met stofafzuiging en hebben we de ruimtes goed afgeschermd. Bij een verbouwing houden we altijd rekening met onverwachte zaken. In dit soort situaties passen we in samenspraak met onze bouwpartners en de opdrachtgever de plannen aan en maken we nieuwe berekeningen. Bij het KAF-gebouw kwamen we tijdens de sloop een massief stalen wand tegen van 4 cm (!) dik – ooit bedacht door een Japanse architect als onderdeel van de hoofddraagconstructie –, die met gipsplaten was bekleed. In deze wand moest een doorgang komen, waarvoor een plasmabrander is ingezet. Bij het gebruik hiervan ontstaan nogal wat vonken. Daarom hebben we rondom de plek waar we bezig waren, gipswandjes neergezet. Zo konden we veilig werken en hebben we voorkomen dat naastgelegen wanden en vloeren zouden beschadigen.

Studio’s
Een van de onderdelen van de verbouwing was de realisatie van een tv- en een radiostudio. Deze zijn doos-in-doos opgetrokken. Om te voorkomen dat er geluiden van buiten de studio naar binnen komen, worden er zeer hoge eisen aan de geluidsisolatie gesteld. Van een doorgangssluisje aan de buitenzijde van het gebouw hebben we een voorruimte voor de studio gemaakt.

Oplevering
Tijdens dit project hebben we gewerkt met het programma Snagstream. De gemeente Almere werkt hiermee, het is gekoppeld aan hun gegevensbeheersysteem. Qua gebruiksgemak is het te vergelijken met ED Controls. Het werk is opgeleverd. De eerste tentoonstelling in de nieuwe expositieruimte staat op de rol voor eind januari.

  • Gemeente Almere
  • UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Almere