0

Vakmanschap overdragen van staand verband in combinatie met wildverband aan leerlingen van het Friesland College tijdens de bouw van het Gomarus College in Leeuwarden. Een engineering & construct project waarbij circulair bouwen een grote rol speelt.

Vakmanschap overdragen
Het ontwerp van het metselwerk zorgt ervoor dat het gebouw een karakteristieke uitstraling krijgt. We metselen in verschillende verbanden: staand verband in combinatie met wildverband. In sommige gevelvlakken laten we de stenen verspringen. Dankzij een vakkundige voorbereiding verloopt dit voorspoedig. Bij het metselwerk passen we circulair bouwen toe: de stenenmix die we gebruiken bestaat uit vier verschillende soorten gerecyclede uitgesorteerde stenen.

Regelmatig bezoeken docenten en leerlingen van de opleiding bouwkunde van het Friesland College – in overleg en met goed keuring van Gomarus’ bouwbegeleider M. Zuidema – onze bouwplaats. Zij waren bijvoorbeeld aanwezig bij het boren van de funderingspalen en keken mee hoe de verschillende verbanden worden gemetseld. Jorritsma Bouw is altijd op zoek naar scholingsprojecten waarbij er een optimale mix is tussen praktijk en theorie. Projecten waarbij studenten een levensechte kijk op de wereld van de bouw krijgen en aansluiting vinden bij ontwikkelingen als circulair bouwen.

Raakvlakken
We houden met onze werkzaamheden rekening met de raakvlakken met de installateur. Dat doen we onder meer bij de vloerverwarming en het installatiewerk in de wanden. Omgekeerd houdt Pranger-Rosier rekening met onze werkzaamheden. Om alles in goede banen te leiden vinden er interfacemeetings plaats waar we informatie uitwisselen. Door de Design & Construct procesaansturing kunnen we verrassingen tijdens de bouw voorkomen.