0

De nieuwe aardbevingsbestendige rejectvergassingsinstallatie die Jorritsma Bouw realiseert voor ESKA Graphic Board in Hoogezand is wind- en waterdicht gemaakt. Rejects zijn de reststoffen die overblijven na de verwerking van oud papier tot karton. De gebouwgebonden installaties zijn zo goed als klaar, de grote toegangsdeuren worden gemonteerd. De bouw gaat voorspoedig, ESKA zal volgens planning op 15 augustus de installatie kunnen testen.

Leidingbrug
Vanaf de bestaande rejectbunker bouwen we een leidingbrug naar de nieuwe vuilverbrandingsinstallatie. Onder deze brug loopt een aantal leidingen, waaronder een stoom- en een gasleiding. Op de brug komt een transportband waarmee de rejects worden vervoerd van de fabriek naar de verbrandingsoven. Daar worden ze verbrand; de stoom die hierbij ontstaat wordt weer gebruikt in de eigen fabriek; een en ander levert ESKA een besparing op van achttien miljoen kubieke meter gas per jaar. De leidingbrug is ca. zestig meter lang en ligt op zeven meter hoogte. Daarvoor zijn om vijftien meter heipalen de grond ingebracht en is een betonnen fundatie aangebracht. Daarop komen twee stalen kolommen. Horizontaal liggen van kolom naar kolom stalen balken en de verdere staalconstructie.

Schoorsteenfundatie
Behalve de leidingbrug hebben we voor de vuilverbrander ook een twintig meter hoge schoorsteen geplaatst. Hiervoor maakten wij de fundatie, waarvoor we een ankermal hebben ingestort en gietmortel hebben aangebracht.

Binnenwanden
In de fabriek zelf hebben we in de MCC-ruimte (motor control centre), traforuimte  en controlekamer, van waaruit de fabriek wordt aangestuurd, binnenwanden van kalkzandsteen geplaatst. Daarnaast hebben we een computervloer aangebracht. Dit is een verhoogde vloer waaronder kabels & leidingen worden gelegd. Op het gebouw komt een demontabel dakluik. Wanneer onderhoud moet worden gepleegd aan de installatie, kan dit luik er met behulp van een hijsvoorziening worden uitgehesen.