10

Voor de Provincie Groningen voert Jorritsma Bouw de renovatie uit van de F-vleugel en het Fractiehuis van het provinciehuis. Daarnaast coördineren we de werkzaamheden van derde partijen.

Upgrade
De wanden, plafonds en vloeren van het drie verdiepingen tellende Fractiehuis krijgen een upgrade. Hoewel er enkele wanden uitgaan, wordt de indeling niet ingrijpend veranderd. Wel ingrijpend is de plaatsing van een lift op de scheiding van het Fractiehuis en de F-vleugel. Hiervoor moet het nodige zaagwerk in wanden en vloeren gebeuren.

Alternatieven
In de aanbestedingsfase hebben we de plannen grondig bestudeerd. Bij het Fractiehuis stelden we voor de isolatie van het dak van buitenaf aan te brengen, en niet van binnenuit. Een oplossing waarbij minder kans is op vochtproblemen. Bij de F-vleugel laten we de Durisol dakplaten van houtvezelbeton op hun plek. We leggen er een isolerende renovatieplaat overheen, met daarop nieuwe pannen. Deze oplossing was minder ingrijpend én voordeliger, en heeft dezelfde hoogwaardige kwaliteit.

Logistieke oplossingen
Er is weinig plaats voor opslag, en vrijwel geen parkeergelegenheid. We lossen dat op door materialen op afroep – tijdens de venstertijden – te laten leveren. We hebben daarover goede afspraken met onze leveranciers kunnen maken. Zij kunnen zo nodig onze locatie aan de Kielerbocht gebruiken om tijdelijk materiaal te parkeren. Voor ons eigen personeel en voor dat van de onderaannemers en derden hebben we een oplossing gevonden door mensen en materiaal ’s ochtends af te zetten bij het Provinciehuis. Daarna gaat de chauffeur naar een naburige P&R en van daaruit per bus of fiets naar de bouwplaats. ’s Middags hetzelfde, maar dan in omgekeerde volgorde.

Wegwerkzaamheden Turfsingel
Juist in deze periode worden ook wegwerkzaamheden aan de Turfsingel uitgevoerd. Dat vormt een extra uitdaging. In de eerste weken lag dit werk vanwege de vorst stil. Maar na de vorstperiode is het een kwestie van zeer goed afstemmen met de civiele aannemer over wat er wanneer gebeurt, zodat we elkaar niet in de weg zitten. Op deze plek staan onder meer kraanacties gepland om de oude luchtbehandelingskasten uit het gebouw te hijsen en de nieuwe erin. De uitvoerders spreken elkaar geregeld, verkeersregelaars zetten we gezamenlijk in zodat we geen problemen voorzien.

Overlast beperken
Toen we begin januari begonnen met de sloopwerkzaamheden waren veel provinciemedewerkers nog met vakantie, waardoor er minder overlast is ondervonden. Voor het sloopwerk in de F-vleugel hebben we op alle verdiepingen voor water- en stroomvoorziening gezorgd. Het sloopbedrijf kon daarom naast het gebruik van een afzuiginstallatie ook met water sproeien. Dit om stof optimaal te beperken. De toegangen naar de rest van het provinciehuis hebben we afgesloten en er zijn stofschotten geplaatst. Voor belangstellende provinciemedewerkers zullen we binnenkort een kijkmoment organiseren.

Duurzaam bouwen
De verbouwing wordt duurzaam aangepakt. Zo verwijderen we de balken uit de staalconstructie in de F-vleugel. Van dit hout maakt een bedrijf – met medewerkers met afstand tot de arbeidsmarkt – stoelen en banken die later weer in het gebouw terugkomen. Zelf plaatsen we middels stages en leerwerkplekken mensen die op de bouwplaats en op kantoor ervaring kunnen opdoen.

Kwaliteit borgen
De directievoerder heeft het project in ED Controls aangemaakt; zij zullen ook met de partijen die wij vanuit Jorritsma Bouw coördineren – o.a. installateur Strukton en interieurbouwer Hendriks & De Jonge – opleveren. Daarnaast hebben wij ook onze eigen kwaliteitsborging vastgelegd met ED Controls.