Mijlpaal voor nieuwbouw AZC Luttelgeest

Wethouder Ruifrok en Harry Paul bevestigen de plaquette

Mijlpaal voor nieuwbouw AZC Luttelgeest

De duurzame nieuwbouw in Luttelgeest vordert gestaag. Met het aanbrengen van een plaquette zijn door COA, gemeente en bouwpartners deze vorderingen vrijdag 16 december gemarkeerd.

De plaquette werd aangebracht door wethouder Ruifrok (wethouder dorpen van de gemeente Noordoostpolder) en voorzitter van het bestuur a.i. Harry Paul van het COA. De plaquette (met het logo van de gemeente) is bevestigd aan een van de in totaal 139 te ontwikkelen woongebouwen.

Onderdeel van ons
Wethouder Ruifrok blikte bij zijn speech kort terug op de beginfase van dit azc. “Twintig jaar geleden was er weerstand. Nu is het azc onderdeel van onze gemeente geworden. Het hoort er gewoon bij. Mooi dat het COA op deze locatie in de toekomst investeert.”

Dagelijks werk
Harry Paul benadrukt in zijn toespraak het duurzame karakter van de locatie: “Duurzaam in het werk en materialen, maar zeker ook in de relatie met de gemeente. Het COA is veel in het nieuws, maar deze nieuwbouw is een mooi voorbeeld dat het werk ook gewoon doorgaat.”

Beheersbaar
Namens de bouwcombinatie de ‘COAlitie’ (bestaande uit Dura Vermeer Bouw Hengelo BV, Friso Bouw, Noppert Beton en Jorritsma Bouw), sprak directeur Dedden. “Een unieke samenwerking. We werken aan een product dat in het gebruik straks beheersbaar is en ook daarmee duurzaam zal worden.”

Ervaringen
Locatiemanager Reurik Regelink van het COA begon twintig jaar geleden toevallig in Luttelgeest. “We hebben als COA veel ervaring opgedaan. We kennen de eisen die we aan gebouwen willen stellen. Dat hebben we in de loop der jaren wel geleerd. Die ervaringen zijn in de uitwerking meegenomen.”

Ballonnen
Onder begeleiding van kinderen met ballonnen liep het gezelschap richting het woongebouw voor de officiële handeling. De kinderen lieten daarna de ballonnen los. Tussen verschillende ‘pannenbieren’ (bereiken van het hoogste punt bij nieuwbouw) van de eerste nieuwbouw door stegen de ballonnen op.

Bouwcombinatie (COA)litie, realiseert voor de AZC’s Luttelgeest en Dronten 272 nieuwe woningen.