Nieuwbouw combischool, Koudum

In het Friese Koudum realiseren wij nieuwbouw voor een gecombineerde basisschool, inclusief terreininrichting. CBS It Grovestinshôf en OBS De Welle komen daarmee onder één nieuw dak. Penta en VNL Architecten maakten een ontwerp voor een compact, duurzaam en flexibel gebouw. Pranger-Rosier voorziet het gebouw van duurzame installaties. LindHorst huisvestingsadviseurs treedt op als bouwmanager. Het nieuwbouwproject heeft een vloeroppervlakte van ca. 1.300 m2, verdeeld over twee bouwlagen. In april 2015 is gestart met de bouw.

Compact, duurzaam en flexibel

We hebben de fundering uitgegraven en volgestort met 170 m3 beton. Daarop een staalconstructie in combinatie met kalkzandsteen lijmwerk. Er is 20 ton staal verwerkt. De staalconstructie bevatte veel losse onderdelen. We hebben overzicht gehouden door een nauwkeurige en juiste maatvoering op het casco.

Voor de isolatie adviseerden we al in het voortraject om het systeem Isobouw Slimfort® te gebruiken. Bij dit systeem ontstaan – in tegenstelling tot de oorspronkelijk geplande houtskeletelementen – geen koudebruggen. Verder plaatsten we aluminium (buiten) en houten (binnen) kozijnen. Aan de voor- en achterzijde bevinden zich vliesgevels, tussen de lokalen en gangen paneelwanden.

Door de grote hoogtes en de schuine punt van de bovenverdieping hebben we veelvuldig gebruik moeten maken van rolsteigers en hoogwerkers. Vooral in de afbouwfase deed dat een beroep op de zorgvuldigheid en voorzichtigheid van onze mensen. Want tegen het dak zijn akoestische platen gemonteerd die gemakkelijk beschadigd kunnen raken.

Het nieuwe schoolgebouw voldoet aan de eisen van het Frisse Scholen concept. Het is geheel uitgerust met ledverlichting. In de lokalen zijn intelligente sensoren geplaatst. Die zorgen ervoor dat overdag de lampen minder licht geven aan de raamkant dan aan de gangkant. Voor de klimaatbeheersing zijn een warmtepomp en een luchtbehandelingskast geïnstalleerd. De lamellen aan de buitenzijde zijn op onze suggestie uitgevoerd in het onderhoudsarme Accoya®. Op de vloer komt eveneens onderhoudsarm marmoleum en PVC; in het speellokaal linoleum. De wanden in de gang krijgen dik, slijtvast en afwasbaar behang.

Buiteninrichting

Architect Penta maakte in samenspraak met een pleincommissie het ontwerp voor de buiteninrichting. Het schoolplein wordt voorzien van tegels. We plaatsten een zandbak en knikker- en hinkeltegels. Rondom het plein komen gras, bloembollen en bodembedekkers. Het overige groen komt van enkele bomen die al rond deze kavel groeiden.

De oplevering van de combischool Koudum staat gepland op 15 december. Lees verder