Open dag Technics4U – techniek manifestatie basisschoolleerlingen

Voor de editieTechnics4U op 15 en 16 maart 2013, opent Jorritsma Bouw haar deuren.

Technics4U is een techniekpromotieproject voor leerlingen uit het basisonderwijs (groep 7), leerkrachten en ouders. Het project bestaat uit een techniekmanifestatie voor basisschoolleerlingen op vrijdag met aansluitend op zaterdag bedrijfsbezoeken voor leerlingen, hun ouders en leerkrachten. Doelstelling is hen te enthousiasmeren voor techniek.

In november 2008 werd Technics4U als pilot georganiseerd in de regio Sneek / Bolsward. In de provincie Friesland waren we daarmee de eerste regio die gewerkt heeft met het concept van technics4U. Er waren 400 basisschoolkinderen van 12 scholen, 3 VMBO-scholen, één ROC en 4 bedrijven bij het project betrokken. De evaluatie van deze pilot toonde dat dit format buitengewoon succesvol genoemd mocht worden. Na deze succesvol verlopen pilot hebben we de manifestatie inmiddels in 2010, 2011 en 2012 in de regio Sneek/Bolsward opnieuw uitgevoerd.

Initiatief
Initiatiefnemer van Technics4U is het landelijke samenwerkingsverband Techniektalent.nu dat op lokaalniveau vanuit de Technetkringen de relatie tussen school en bedrijf onderhoud. In de Technetkringen participeren zowel bedrijven in de metaal- en technische installatiebranche, de isolatiebranche, de procesindustrie, de mobiliteitsbranche als scholen voor beroepsonderwijs. Eén van de Technet doelen is de bevordering van instroom in de techniek.

In veel regio’s zijn de partners van mening dat techniek reeds in de basisschool onder de aandacht gebracht moet worden. Zij willen zich daarvoor actief inzetten. Technics4U is een activiteit die direct aansluit bij deze wensen. In Noord Nederland zijn in 16 regio’s Technetkringen actief.

Opendag bedrijven
Op zaterdag 16 maart a.s. na de techniekmanifestatie op de school openen vier bedrijven (Bolsward; Hochwald en Jorritsma Bouw) uit de technische sector hun deuren voor de leerlingen en hun ouders. Juist ouders zijn belangrijk bij de beeldvorming over techniek en in het keuzeproces bij jongeren.

De kinderen worden rondgeleid en kunnen deelnemen aan doeactiviteiten. Ze krijgen als stimulans en rode draad bij elk bezocht bedrijf, op vertoon van een waardebon, een stuk gereedschap mee voor in de koffer, bijvoorbeeld een hamer, schroevendraaier, tang of spanningszoeker. Na het bezoeken van alle bedrijven hebben de leerlingen een gevulde gereedschapskoffer.

Op zaterdag 16 maart 2013 is het hoofdkantoor van Jorritsma Bouw te Bolsward open van 10.00 – 14.00 uur.