Opening EMPYRO Pyrolysefabriek Hengelo

Gedeputeerde Eddy van Hijum verrichtte 20 mei 2015 de officiële opening van de pyrolysefabriek Empyro, op het terrein naast AkzoNobel.

​Empyro maakt uit houtresten binnen een paar seconden olie, daar waar de natuur enkele miljoenen jaren nodig heeft. De pyrolyse olie wordt afgenomen door FrieslandCampina voor de energievoorziening van de nieuwe fabriek in Borculo.

Wereldprimeur

“Overijssel heeft de wereldprimeur met deze innovatieve fabriek”, aldus Van Hijum. “Daar zijn we zeer trots op. De samenwerking tussen de wetenschap, het bedrijfsleven en de overheid inspireert. Mede hierdoor maken we een flinke stap in de bio-based economy. Samenwerking en kennisdeling loont, en de pyrolyse-olie stroomt!”

FrieslandCampina

De in Hengelo geproduceerde pyrolyse-olie wordt verstookt in de nieuwe energiecentrale van FrieslandCampina Domo in Borculo. Door 10 miljoen m3 aardgas te vervangen door pyrolyse olie reduceert FrieslandCampina in Borculo de uitstoot van schadelijke broeikasgassen met 16.000 ton per jaar ofwel 15 % van hun huidige verbruik. Deze nieuwe centrale is geopend op 10 mei door minister Kamp van Economische Zaken.

​Belangrijke stap

Gerhard Muggen, algemeen directeur van Empyro: “We hebben tijdens de inbedrijfstelling al honderden tonnen olie gemaakt met een goede kwaliteit. Dat we deze olie nu kunnen versturen naar onze klant FrieslandCampina is weer een belangrijke stap en biedt veel vertrouwen in de toekomst.”

Opening Empyro in beeld

Zie ook; Duurzame energievoorziening bij FrieslandCampina DOMO in Borculo.