0

De dertien sociale huurwoningen die Jorritsma Bouw in opdracht van Wetland Wonen realiseerde op het voormalige Besto-terrein in Zwartsluis, zijn opgeleverd. De officiële openingshandeling is op 14 juli verricht door wethouder Gerrit Knol van gemeente Zwartewaterland en gedeputeerde Monique van Haaf van de provincie Overijssel. Bij dit project is zowel met de gemeente als met de provincie goed samengewerkt. De eerste fase is hiermee afgerond. De gesprekken over de tweede fase met nog eens zeven woningen zijn gaande.

Design & Build
Dit is een Design & Build project, wat voor de opdrachtgever als voordeel heeft dat hij de kennis en expertise van de aannemer en bouwpartners ten volle kan benutten. We werkten nauw samen met TWA Architecten, Janssen Wesselink, Nieman Groep raadgevende ingenieurs en installatiegroep Breman. Met een minimale investering konden we een maximaal rendement behalen. We hebben er een mooi ‘dorpje’ van gemaakt, met woningen die qua architectuur refereren aan de historie van Zwartsluis. Een ander voordeel van D&B is dat de doorlooptijd voor de opdrachtgever aanzienlijk wordt bekort, omdat de voorbereiding bij ons als aannemer is neergelegd.

Onderhoudsarm
Enkele woningen zijn levensloopbestendig gebouwd en hebben een slaapkamer en douche op de begane grond. Bij het ontwerp hebben wij rekening gehouden met de onderhoudslast. Zo hebben we de gevelluiken die in het beeldkwaliteitsplan stonden, opgenomen in het metselwerk. Door een andere kleur stenen toe te passen, houden de huizen de gewenste uitstraling, maar is er geen periodieke schilderbeurt nodig. Ook het schrijven van een meerjarig onderhoudsplan viel binnen deze opdracht.

De woningen zijn luchtdicht gebouwd. Ten opzichte van de gemiddelde eis van 0,4 (Qv10-waarde) voor woningbouw zijn de woningen met 0,22 liefst 50% luchtdichter dan gevraagd. Ze zijn dan ook zeer energiezuinig. De ventilatie gebeurt traditioneel met gevelroosters en een mechanische ventilatiebox. Een onderhoudsarm systeem, omdat je niet te maken hebt met filters of andere onderdelen die moeten worden vervangen.

‘Kale’ overdracht
Bij een Design & Build contract is er een ‘kale’ sleuteloverdracht; een paar kleine opleverpuntjes waren voor de feitelijk overdracht dan ook al verholpen. Hoewel we bij dit project gebruik hebben gemaakt van ED-Controls, hebben we ervoor gekozen om de woningen begin juni traditioneel op te leveren. Dat deden we omdat Wetland Wonen een nieuwe klant is, die we graag nog beter leren kennen. Het persoonlijke contact tijdens de oplevering draagt daaraan bij. Na de overdracht is de gemeente aan de slag gegaan om de omgeving woonrijp te maken. Vervolgens konden de huurders hun woningen betrekken.