Jetze Jorritsma (1911 – 1990), de kleinzoon van de oprichter en de ‘historicus’ van de familie, verbaasde zich bij het honderdjarig jubileum in 1980 over de toenmalige omstandigheden waaronder men het dagelijks brood moest verdienen. “Hoe het mogelijk is geweest om op zo’n zoldertje te beginnen mag misschien voor ons een raadsel zijn, maar als ik nu in mijn herinnering haal de werkplaats op de begane grond in het pand Kleine Dijlakker, dan vraag je je ook af hoe men daar met een man of vier kon werken”. Schreef hij in 1980.
Sinds 1880 De Bouw Meester
Oprichting Jorritsma Bouw

Johannes Ruurd Jorritsma

In 1880 kocht Johannes Ruurd Jorritsma (1852 – 1903) aan de Kleine Dijlakker in Bolsward een pand (nummer 35) waarin hij een aannemerij startte, hoewel vrij zeker is dat hij al voor die tijd voor zichzelf was begonnen omdat hij een jaar eerder de laatste termijn van een lening had afgelost. Die was hij als timmerknecht aangegaan en in zijn hoedanigheid van timmerbaas had hij zijn financiële verplichting voldaan.
Het verhaal gaat dat de oprichter zelf een onderneminkje was begonnen op de zolder boven een uitdragerij en een handeltje in meubels boven het kroegje van Bootsma aan de huidige Broerestraat. Werken in een kleine ruimte was in die tijd toch al geen uitzondering, want in de kleine huisvesting aan de Kleine Dijlakker was het – gerekend naar onze huidige maatstaven – ook al behelpen.
Hylke Jorritsma

Qua vakmanschap, maar zeker ook in de administratie stond hij waarschijnlijk boven de meeste van zijn collega’s. Een voorbeeld; in 1923 vierde de Federatie van Timmerliedenpatroons in Friesland haar 10-jarig bestaan in de Doele te Bolsward. En daar heeft Hylke Jorritsma (1879 – 1946) op een groot schoolbord al zijn collega’s eens uitgelegd wat nou eigenlijk boekhouden was en waar ze rekening mee moesten houden, zoals renteverlies, afschrijving van hun hulpmateriaal, verloren uren en dergelijke. Dat dit wel een openbaring voor vele timmerliedenpatroons is geweest mag blijken uit het feit dat zoon Jetze Jorritsma 30 jaar later op een aanbesteding een oud-collega trof die hem dit verhaal over zijn vader vertelde.
Het moderne en vooruitstrevende van Hylke Jorritsma bleek ook toen hij de oudste zoons Johannes en Dirk naar de MTS (nu HTS) in Utrecht stuurde (de eerste MTS in Nederland, opgericht door de Ned. Aannemers Bond NAB). Dat was toch wat voor zo’n klein (letterlijk en figuurlijk) timmer-baaske.
Jetze Jorritsma

Door bijzondere omstandigheden heeft Jetze Jorritsma (1911 – 1990) de MTS opleiding niet genoten. Hij kwam op 16 jarige leeftijd in de zaak. Zijn theoretische opleiding kreeg hij op de avondtekenschool. Je moest uiteraard van veel dingen enige kennis hebben, ook buiten het eigenlijke timmerwerk om.
Jetze’s oudste broer Johannes kwam in 1929 in de zaak. In de crisisjaren heerste een felle concurrentie en toen er in Zuid-Afrika vaklieden werden gevraagd vertrok Johannes in mei 1936 naar dat land. Een week later trouwde Jetze met Jeltje (Elly) Couperus en trokken zij in het pand Kleine Dijlakker 35. Strenge winters en de oorlogsjaren eisten hun tol. Toch kon Jorritsma dankzij het grootschalig onderhoud van grote gebouwen voor gerenommeerde opdrachtgevers het hoofd boven water houden.
Op bijzondere wijze kreeg het bedrijf na de oorlog weer een duwtje in de rug. Jetze Jorritsma schreef ‘We kregen opdracht om ca. 150 klokken, die de Duitsers uit de torens hadden gehaald en waarvan een deel was opgeslagen in een loods bij Giethoorn, terug te brengen en te plaatsen. Handlieren en straaldraden huurden we bij het provinciaal elektriciteitsbedrijf. Personeel was er voldoende en materieel hadden we nauwelijks nodig. Verder huurden wij een motorpraam om de klokken te vervoeren. Met het luiden van de klokken begonnen we heel symbolisch met de uitbreiding van een echt aannemersbedrijf”.
75 jarig jubileum

75 jarig jubileum In 1955 vierde Jorritsma Bouw haar 75 jarig jubileum. Tijdens dit jubileum werd de lijfspreuk “Hwat bûge kin sil net brekke” vertaald uit het fries: “wat kan buigen zal niet breken” bedacht door Dirk Jorritsma de broer van Jetze Jorritsma, en aangeboden. Tot de dag van vandaag gebruiken wij deze “lijfspreuk”.
Hylke Jorritsma

Hylke Jorritsma (1937-2004) was de 4e generatie die aan het roer kwam bij Jorritsma Bouw. Na zijn opleiding aan de HTS moest hij eerst zijn dienstplicht vervullen voordat hij aan het werk kon in het familiebedrijf. Het waren roerige tijden in Europa. Vanwege de bouw van de Berlijnse Muur moest Hylke zelfs twéé jaar onder de wapenen in plaats van één. Eenmaal afgezwaaid settelde hij in 1963 in Bolsward. Hij trouwde en ging aan de slag bij het familiebedrijf. Op dat moment was de leiding van Jorritsma Bouw in handen van Hylkes vader Jetze en procuratiehouder Wout Mulder. In 1966 – het geboortejaar van zijn zoon Hans – treedt Hylke toe tot de directie. In 1975 neemt Jetze Jorritsma afscheid als directeur; Hylke en Wout nemen dan samen de dagelijkse leiding voor hun rekening, tot Wout in 1993 overlijdt.
Medio jaren tachtig is een periode die zich kenmerkt door groei; zo wordt Stucbouw onderdeel van het bedrijf. Jorritsma maakt gedurende een aantal jaren een uitstapje naar de bouw van platbodemjachten onder de naam ‘De Nieuwe Kielkade’.
Dankzij vernieuwingen, slimme oplossingen en moderne werkmethodes (Jorritsma is één van de eerste bouwondernemingen met een computer) groeit de orderportefeuille voor de woning- en utiliteitsbouw gestaag. Hylke staat immers voor perfectie, verantwoordelijkheid nemen, éérst nadenken en het dan in één keer goed doen. Deze solide manier van bedrijfsvoering wordt verder uitgebouwd en zo hebben Hylke en Wout er gezamenlijk voor gezorgd dat het familiebedrijf staat als een huis.
In 1999 gaat Hylke met pensioen en wordt hij opgevolgd door zijn zoon Hans.
Vestiging Drachten (vervallen)

In 1970 krijgt Jorritsma Bouw haar eerste vestiging te Drachten.
Syb en Alie Pasma runden eerste buitenvestiging in Drachten. Zij stonden aan de basis van de eerst vestiging van Jorritsma buiten de stad Bolsward. In 1970 begon Pasma (1929) met het opbouwen van de vestiging, loyaal terzijde gestaan door zijn echtgenote Alie.
In de begin jaren was het niet eenvoudig voet aan de grond te krijgen in Drachten. Syb Pasma was voortdurend op pad om opdrachten te verwerven. Hij bezocht gemeente, alle architecten en de woningbouwvereniging. Ten lange leste met resultaat.
Op 26 oktober 1988 gingen Syb en Alie Pasma met pensioen, op de dag van hun 25-jarig jubileum.
In het voorjaar van 2005 verhuisde de vestiging van de Geelgorsstraat midden in een woonwijk naar Het Helmhout op het industrieterrein De Haven.
Verhuizing naar de Harlingerstraat

De panden Kleine Dijlakker 35 en 36 en de materieelopslag in een oude boerderij op het ‘Heechhout’, werden in 1976 ingeruild voor een kavel op het industrieterrein tegenover Hochwald (v.h. Nestlé). Daar werd toen een timmerfabriek gebouwd. Een jaar later kwamen de kantoren erbij en beschikte Jorritsma over één bedrijvencomplex, dat door de jaren heen nog verder is uitgebreid en gemoderniseerd.
100 jarig jubileum

De directie ontvangt van de medewerkers het kunstwerk “De Kubieke meter”.
De Kubus is gemaakt door kunstenaar Joop de Graaf, die de volgende filosofie had voor zijn creatie; ,,De mathematische vorm wil de essentie van een bouwbedrijf weergeven. De Kubieke meter is een standaard maat die in alle facetten en materialen van de bouwwereld wordt gebruikt. De doorsnijding van de kubus symboliseert de tweedeligheid en verandering in tijd, techniek en cultuur. Het dynamische karakter van het kunstwerk is zeer toepasselijk voor verleden en toekomst van de Jorritsma Groep.”
Johannes Jetze Jorritsma

Hans Jorritsma is de vijfde generatie van de familie Jorritsma die aan het roer van de onderneming staat. In 1999 volgde hij op 32-jarige leeftijd zijn vader Hylke op.
Hans begon zijn carrière in 1990, toen hij gedurende anderhalf jaar werkte op een groot bouwproject. Daarna was hij twee jaar lang vestigingsleider in Steggerda. Vervolgens kwam hij als projectleider terecht in Bolsward en maakte hij bij Jorcom Planontwikkeling – een onderdeel van de Jorritsma Groep – kennis met projectontwikkeling. In 1997 kwam hij in dienst bij Jorritsma Beheer, waar hij nauw samenwerkte met zijn vader. Op het hoofdkantoor leerde Hans het bedrijf en zijn werkmaatschappijen echt goed kennen en werd een stevige basis gelegd voor het directeurschap.
Vestiging Almere

In 1998 wordt de vestiging Almere toegevoegd aan de Jorritsma Groep.
Vestiging Groningen

De opmerkelijkste geschiedenis van een vestiging is die van Groningen. De historie gaat nog niet zo ver terug want in 1999 kreeg het bedrijf daar voet aan de grond en de wijze waarop dat gebeurde is curieus te noemen. Het voltallige personeel van een voormalig bouwbedrijf kwam namelijk in opstand tegen de leiding en nam massaal ontslag. Maar met kwam niet op straat te staan want de 35 medewerkers en Jorritsma Bouw vonden elkaar. Jorritsma nam alle personeelsleden aan en kreeg het onderhanden werk er voor terug.
In 2004 werd een nieuw, fraai vormgegeven pand op een op bedrijventerrein aan de Kieler Bocht betrokken. De eerste nieuwbouw die het bedrijf voor zichzelf in de lange historie heeft gepleegd.
125 jarig jubileum

In 2005 werd het 125 jarig jubileum groots gevierd, met een voor Jorritsma Bouw geschreven musical die werd opgevoerd in Schouwburg De Harmonie te Leeuwarden.
135 jaar jubileum
