13 seniorenappartementen, Breezand

  • Woningbouwvereniging Anna Paulowna
  • WONEN
  • Nieuwbouw
  • Breezand

Aan de rand van het dorp Breezand (NH) realiseert Jorritsma Bouw een gebouw met dertien seniorenappartementen. In juni is de eerste paal op de ouderwetse manier geslagen middels een door mankracht gehesen houten valblok. Huurders, opdrachtgever en een gemeentevertegenwoordiger waren daarbij aanwezig.

Het gebouw telt vier bouwlagen, waarbij twee appartementen zich op de vierde woonlaag bevinden. Ze hebben alle dezelfde indeling: entree, hobbykamer, woonkamer, keuken, bergruimte met cv en wasmachine-aansluiting, slaapkamer en badkamer.

  • Woningbouwvereniging Anna Paulowna
  • WONEN
  • Breezand

Goede verhoudingen
Voor ons was dit de eerste keer dat we werkten voor woningbouwvereniging Anna Paulowna, maar niet de laatste. Deze organisatie heeft Jorritsma Bouw – deels vanwege de goede relatie die we bij dit nieuwbouwproject hebben opgebouwd, deels door een gunstige prijs – ook de opdracht voor een naburig renovatieproject gegund.

Er zijn weinig buurtbewoners die hinder ondervinden van de bouwwerkzaamheden. Wij hebben hen steeds persoonlijk geïnformeerd in geval van mogelijke overlast. Door onze keuze voor het gebruik van schroefmortelpalen (120 stuks) konden we trillings- en lawaaioverlast beperken.

Bouwproces
Het ontwerp heeft een ietwat geknikte V-vorm. Dat maakt dat de maatvoering een uitdaging is. Het is dan een voordeel dat we alles digitaal kunnen uitzetten. In de balkenfundering is 85 m3 beton verwerkt, voor de vloeren hebben we in totaal 370 m3 verwerkt. Het binnenskelet bestaat uit kalkzandsteenblokken van dertig centimeter; de niet-dragende wanden uit gibo-blokken. De breedplaatvloer is in het werk afgestort. De buitenschil is opgemetseld met een dik formaat gebakken steen. Het metselwerk is doorgestreken; metselmortel is dus tevens afwerking. De voegen liggen daardoor iets verdiept, hetgeen een mooi homogeen resultaat geeft.

 

Er zijn kunststofkozijnen geplaatst. In het trappenhuis en ter ondersteuning van de galerijen is een staalconstructie toegepast. De dakconstructie bestaat uit een plat dak met EPS-isolatieonderlaag en een EPDM rubberen afdekking.

ED Controls
Voor een goed overzicht en een soepele samenwerking maken we gebruik van de applicatie ED Controls. Daarin kunnen we via tablet of smartphone onder meer met foto’s aangeven waar een actiepunt ligt. Die informatie komt meteen bij degene die het punt moet afhandelen. Als dat gedaan is, zet hij het in de app. Zo is op elk moment de actuele status van de werkzaamheden inzichtelijk. Ook prettig voor de opdrachtgever die eveneens in deze app kan inloggen.

Duurzaamheid
We besteedden extra aandacht aan de isolatie en aan de afwerking daarvan tegen de constructie. Dit om warmteverlies en koudebruggen te voorkomen. De eis was een luchtdichtheid met een qv-waarde van ten minste 0,4. Tussentijdse metingen in de ruwbouw lieten al een qv-waarde zien van 0,6. Deze meting gaf ons een indicatie van de punten waaraan we aandacht moeten besteden om de gewenste waarde bij de oplevering te behalen. Deze knelpunten zijn in de afbouwfase vrij eenvoudig op te lossen. De verlichting buiten werkt met bewegingsmelders: als er geen activiteit is, gaat de lichtsterkte in de galerij en de trappenhal terug naar zo’n 30%. De komende periode werken we aan de afbouw.