Voor woningcorporatie Accolade bouwt Jorritsma Bouw 38 appartementen aan de Nachtegaalstraat in Drachten. Dit flatgebouw komt op de plaats van het gebouw dat in 2015 zwaar beschadigd raakte door een gasexplosie. Het gebouw wordt nu in opdracht van Accolade gesloopt. Naar verwachting kunnen we aan het begin van de zomer beginnen met het heiwerk.

Geen gas, wel zon
In een flatgebouw van vier woonlagen komen 38 appartementen. Met een vloeroppervlak van circa 50 m2 en één slaapkamer zijn ze vooral geschikt voor een- en tweepersoonshuishoudens. Het gebouw wordt samengesteld uit een palenfundatie, betonwanden, betonvloeren, houtskeletbouw-gevels en aluminium kozijnen. We hebben ingezet op energiebesparing. Een van de redenen waarom het project aan ons is gegund, is dat we de appartementen gasloos gaan bouwen. De benodigde energie wordt opgewekt middels zonnepanelen.

De flats krijgen een warmte-luchtpomp en vloerverwarming. Met de pomp wordt – via ventilatieroosters in de gevels – frisse lucht van buiten naar binnen getrokken. In de woning wordt de lucht opgewarmd en vervolgens via een afzuigsysteem weer gebruikt voor de vloerverwarming. Een elektrisch aangedreven verwarmingselement zorgt voor eventuele bijverwarming.

Bewoners
Accolade heeft een bewonersraad geformeerd die kan meedenken en meepraten. Tijdens de bouw zullen we voor de toekomstige bewoners en de omgeving een of meer kijkersdagen organiseren.