96 appartementen Lijsterstraat en Wielewalen, Drachten

In Drachten voerde Jorritsma Bouw aan de Lijsterstraat en de Wielewalen het groot onderhoud uit aan 96 appartementen. Omdat ze allemaal bewoond zijn, koos opdrachtgever Accolade voor Design en Build. Het bouwteam van Jorritsma Bouw slaagde erin om binnen het vastgestelde plafondbudget een aansprekend plan te schrijven. Het ontwerp komt van architect VMEZ. Installateur Breman Drachten, Van der Geest schildersspecialisten en kozijnenleverancier Europrofiel waren vanaf het begin betrokken.

RGS
Het project is opgezet volgens de werkmethodiek RGS (resultaatgericht samenwerken). Die berust op een transparante en open omgang met opdrachtgever en onderaannemers. Ook het schrijven van scenario’s en het maken van weloverwogen keuzes hoort hierbij. Kies je voor kozijnen die om de zes jaar moeten worden geschilderd, of voor onderhoudsarme aluminium of kunststof kozijnen? In het laatste geval investeer je iets meer aan de voorkant, maar ben je uiteindelijk voordeliger uit.

Verbeteringen
Het team van Jorritsma Bouw heeft veel van de bestaande voorzieningen vervangen of verbeterd. De buitengevel is opnieuw gevoegd en geïmpregneerd. Het houtwerk en de balkonhekjes zijn opnieuw geschilderd. Aan de buitenkant werden verder de boeidelen en dakoverstekken vernieuwd en zijn de afgesloten portiekentrees voorzien van glaspuien. Ook zijn er maatregelen genomen om de woningen naar energielabel A te brengen. De nieuwe kunststof kozijnen zijn voorzien van hr+++ glas. Dak, spouw en vloer zijn geïsoleerd. De appartementen zijn bovendien voorzien van CO2-gestuurde mechanische ventilatie. Verder zijn het toilet, de keuken en de douche vernieuwd.

Accolade wilde graag oorspronkelijke elementen terugbrengen in deze jaren-50-gebouwen. Jorritsma Bouw zocht daarvoor samen met architect VMEZ contact met familie van de oorspronkelijke architect, die nog beschikte over het eerste ontwerp. Het is terug te zien in de entrees, die door het vele glas een open uitstraling hebben, en in de nieuwe op hout gelijkende kunststofkozijnen. Ook zijn de hekjes in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

Planning en communicatie
Tijdens een deel van de werkzaamheden zijn de bewoners elders ondergebracht. De meesten van hen konden terecht bij familie of bekenden. Per woning waren vijftien dagen nodig om alle werkzaamheden uit te voeren. Schilders, slopers, installateurs en kozijnenleveranciers deden allemaal bijna op hetzelfde moment hun werk. Dat maakte een strakke planning noodzakelijk. Net als goede communicatie tussen de bouwpartijen onderling én met bewoners. In overleg met de bouwpartijen is er een ploeg geselecteerd die klantgericht en representatief kon werken, en dat heeft goed uitgepakt.

Eind oktober legden we de laatste hand aan het groot onderhoud. Dankzij de strak gehanteerde planning is de hele wijk in zeer korte tijd naar volle tevredenheid helemaal opgefleurd.