Projecten

Albert Heijn, Loppersum

Opdrachtgever: Fam. Scheffers & Kroeze en Partners
Architect: +Peil, Groningen
Periode van uitvoering: juni 2015 – november 2015

Vanaf 18 november 2015 kunnen de inwoners van Loppersum hun boodschappen doen in een nieuwe Albert Heijn supermarkt. De nieuwe winkel met slijterij en kantoor wordt gecompleteerd door een brasserie aan het Marktplein. Loppersum ligt in het gaswinningsgebied van de provincie Groningen en heeft daardoor te maken met aardbevingen. Deze winkel is dan ook aardbevingsbestendig gebouwd.

Eerste aardbevingsbestendige supermarkt

Het is de eerste aardbevingsbestendige supermarkt van Nederland. Het plan omvat een winkel annex brasserie. Jorritsma Bouw ontwikkelde het samen met +Peil, bureau voor architectuur en stedenbouw, en projectontwikkelaar Kroeze&Partners. Het project is voor subsidie aangemeld bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM). De NAM controleerde voorafgaand aan de bouw of het ontwerp aan de gestelde eisen voldeed. Vervolgens zijn gedurende de gehele bouwperiode foto’s gemaakt die als onderbouwing dienden voor de subsidieaanvraag. Op basis van deze gegevens is die subsidie toegekend.

Zwaar onder, licht boven

Voor aardbevingsbestendig bouwen moet de fundering stijf zijn, en extra zwaar. Donderdag 11 juni 2015 liep het hele dorp uit om aanwezig te zijn bij het slaan van de eerste paal van de nieuwe supermarkt. Wij boorde in totaal 160 palen die in het werk zijn gestort. We hebben een boortechniek met grondverdringing toegepast. Daarbij komt geen grond omhoog en zijn er weinig trilling. En is er dus ook weinig overlast voor de buurt. Op de boorpalen stortten we een ringbalk en een vloer van 20 cm dik.

Op deze vloer plaatsten wij een stalen constructie met houtskeletbouw. Zowel de staalconstructie als de houtskeletdelen waren vooraf in de fabriek in elkaar gezet en werden ter plaatse gemonteerd. De gevel is buitenom afgewerkt met hout en steenstrips in een bij de omgeving passend motief. Aan de onderzijde van de gevel zijn prefab betonnen kantplanken aangebracht. Het pand is geïsoleerd met 100% duurzame Isovlas bouwisolatie. Om de kans op scheuren door aardbevingen te minimaliseren, is er geen metselwerk uitgevoerd. De kozijnen zijn vervaardigd uit meranti en mahonie, de entreedeuren zijn van eikenhout, en de entreepui bestaat uit aluminium en glas. Het grootste deel van het winkelpand bestaat uit één verdieping. Er zijn echter wel niveauverschillen. Boven het kantoor bevindt zich een zoldering. Een eiken trap leidt daar naartoe.

Het pand is eind oktober casco opgeleverd. De binneninrichting werd ter hand genomen door een gespecialiseerd team van de supermarktketen.