• Ausnutria & Trivium Packaging
  • INDUSTRIE
  • Heerenveen

Het woord blikvanger krijgt wel een heel toepasselijke betekenis bij de bouw van de nieuwe blikfabriek aan de A7 in Heerenveen. In opdracht van babyvoedingsproducent Ausnutria en gebruiker Trivium Packaging realiseert Jorritsma Bouw een blikfabriek van 10.000 m². Hier gaat Trivium Packaging voortaan de metalen blikverpakkingen voor Ausnutria produceren. Als preferred supplier is Jorritsma Bouw verantwoordelijk voor de realisatie van dit mooie project. Als ervaren bouwers voor de foodindustrie realiseren we een gebouw dat geheel voldoet aan de hygiënevoorschriften.

Met ruim honderd jaar ervaring in de zuivelindustrie bedient Ausnutria vanuit ons land de internationale markt. Inmiddels telt het bedrijf vijf Nederlandse productielocaties, waarvan de fabriek in Heerenveen de nieuwste is. In 2016 opende deze babypoederfabriek aan de A7 haar deuren. Vier jaar later verrijst er naast de fabriekshal een blikfabriek. Via een verbindingsbrug koppelen we beide gebouwen aan elkaar, waardoor er een unieke wall-to-wall-productie ontstaat.

  • Ausnutria & Trivium Packaging
  • INDUSTRIE
  • Heerenveen

Meedenken en adviseren
Als hoofdaannemer verzorgt Jorritsma Bouw de coördinatie van het gehele bouwproject. Een uitdagende opgave vanwege de zeer krappe deadline. Met interfacemanagement beheersen we de raakvlakken van bouw, procesinstallaties en gebouwgebonden installaties. Daarbij vormen onze transparante werkwijze en onze heldere communicatie de sleutel tot succes. Als hoofdaannemer zijn we gedurende het bouwproces continu in overleg met opdrachtgever Ausnutria en de diverse bouwpartners. Leidraad tijdens deze gesprekken is het 3D-model, dat we samen met Het4Kant ontwikkelden.

Duurzaam bouwen
Een van de aandachtspunten in de voorbereiding is het verminderen van de uitstoot op de bouwplaats. Samen met Ausnutria hebben we gekeken naar slimme oplossingen om deze stikstofuitstoot te verminderen. Denk aan het clusteren van transportbewegingen, maar ook de inzet van elektrische kranen, heftrucks en verreikers. Chauffeurs zetten de motor uit wanneer we meer tijd nodig hebben om te lossen. Samen maken we het verschil.

Bouwen in fases
Met 10.000 m² aan oppervlakte is de nieuwe blikfabriek een pand van formaat. Om de strakke planning waar te kunnen maken, is de bouw opgedeeld in zes fases. Daarbij hebben we een effectief bouwsysteem gehanteerd. Na het leggen van de fundering starten we meteen met de opbouw en het wind- en waterdicht maken van het gebouw, zodat we bij het storten van de betonvloer niet afhankelijk zijn van het onvoorspelbare Hollandse weer. Aan de vloer in de nieuwe blikfabriek worden hoge hygiëne-eisen gesteld. Onze uitdaging is om de vloer zo glad mogelijk te storten; de vloer wordt na het egaliseren gevlinderd. Een deel van het vloeroppervlak voorzien we van vloercoating.

Veilige bouwplaats
Aangezien het werk in de naastgelegen fabriek van Ausnutria tijdens het bouwproces gewoon doorgaat én om de veiligheid op de bouwplaats te kunnen garanderen, hebben we vooraf een doordacht logistiek plan bedacht. Daarin zijn ook de maatregelen in verband met corona meegenomen. Met onder meer verplichte rij- en looproutes en het schaften in shifts houden we de benodigde anderhalve meter afstand en waarborgen we tegelijkertijd het behalen van de planning.