Dakrenovatie, Leeuwarden

  • Particulier
  • Planmatig onderhoud
  • Leeuwarden

De bewoners van een 15 tot 20 jaar oude woning in Leeuwarden hadden last van diverse lekkages. Daarom hebben zij Jorritsma Bouw gevraagd om de lekkages te verhelpen. Bij het onderzoeken hiervan kwamen we er achter dat de onderconstructie onder de dakpannen niet in goede staat was door de afgenomen kwaliteit van de verwerkte folies. De ervaring met flauwe daken als deze is dat het dak met regen en met name een opstuwende wind niet schuin genoeg is en dat hierdoor lekkages kunnen ontstaan. Temeer als het afwateringsysteem onder de dakpannen ook niet meer in goede staat is. Een dak dat tussen de 15 en 20 graden is, moet dan ook een hele goede constructie hebben.

  • Particulier
  • Leeuwarden

Plan van aanpak
De bevindingen over de onderconstructie van het dak hebben we naar de bewoners teruggekoppeld en hieruit is ons de vraag gesteld om verder te helpen met een plan van aanpak. Voor de start van de werkzaamheden hebben we een keukentafelgesprek gehad met de bewoners. Hierbij hebben zij kennis kunnen maken met de uitvoerder en hebben we onze planning en het plan van aanpak met hen doorgenomen. De enige mogelijkheid was hier om alle dakpannen met het bestaande lattenwerk er af te halen en vervolgens een onderlaag met spinvliesfolie aan te brengen met daarop nieuw lattenwerk. Rotte constructiedelen zijn gerepareerd, waarna de nieuwe dakpannen er op konden worden geplaatst. Tijdens de werkzaamheden hebben we zo weinig mogelijk overlast veroorzaakt, bijvoorbeeld bij het plaatsen van de steiger en de uitvoering van de werkzaamheden. Obstakels verplaatsen en het snoeien van uitstekende takken is in goed overleg gegaan. Ook toegang tot de woning is nooit een probleem geweest voor de bewoners, dit werd altijd goed afgestemd met de uitvoerder en de timmerlieden. We werkten op een nette bouwplaats die op het einde van de dag (en vaak tussendoor) opgeruimd werd.

Aanvullende opdracht
Tijdens de uitvoering van de dakwerkzaamheden is Jorritsma Bouw tevens gevraagd om de opdrachtgever te helpen bij he opknappen (renoveren) van de verdere buitenschil van de woning. Naast het dakwerk hebben we ook het reinigen en impregneren van de gevels uitgevoerd. Hierbij zijn alle aansluitingen goed gecontroleerd. De woning is destijds zo ontworpen dat er verschillende steensoorten zijn gebruikt. Elke steensoort hebben wij dan ook een eigen behandeling gegeven. Stenen die gestraald konden worden zijn gestraald, andere stenen zijn alleen gereinigd. Alle stenen zijn vervolgens geïmpregneerd om vochtintrede te voorkomen, waardoor de gevel in de toekomst schoner blijft. Ons doel is altijd om mee te denken met de klant en hen van goed advies te voorzien. Dit maakt iedere klus uniek en maatwerk. Hierdoor kan de klant nog jaren zonder zorgen en met veel plezier in de woning wonen.