Elfstedenhal, Leeuwarden

  • Gemeente Leeuwarden
  • UTILITEIT
  • Nieuwbouw
  • Leeuwarden

De Elfstedenhal in Leeuwarden is een voorbeeld van een uitstekende samenwerking van regionale partijen. In bouwteamverband realiseerden we een bijzonder sfeervolle ijshal in krap negen maanden bouwtijd. Het was een Design, Build, Maintain & Operate project, met daarbij de levering van energie het bouwteam: GEAR architecten (TWA architecten / AchterboschZantman), Pranger-Rosier (installaties), Grontmij (constructie) en ITTB en Ekwadraat (duurzaamheidsadvies). Opdrachtgever: gemeente Leeuwarden.

Duurzaam koelen en verwarmen

De nieuwe Elfstedenhal bestaat uit een hal van 30 x 60 meter voor o.a. ijshockey en kunstschaatsen. In de grote hal is een vierhonderdmeterbaan met in het middendeel een shorttrack- en krabbelbaan van 30 x 60 meter en een evenemententerrein. De hallen worden gescheiden door een facilitair gedeelte. Daarin bevinden zich kleedkamers, horeca, kantoren en vergaderruimtes, en technische ruimtes.

  • Gemeente Leeuwarden
  • UTILITEIT
  • Leeuwarden

De betonnen vloer onder de ijsvloeren hebben we uiterst vlak gelegd. Koudebruggen moesten goed onder controle zijn. In de ondervloeren die contact hebben met de grond hebben we vloerverwarming aangebracht. Waar banen zijn, is de vloer geïsoleerd en daar ligt de ondervloer voor het ijs op, met daarin liefst tachtig kilometer koelleidingen. De warmte die vrijkomt bij het koelen, wordt weer gebruikt om de vloerverwarming op te warmen. Dak, gevel en alle vloeren zijn geïsoleerd. De kou mag niet in de ondervloer trekken omdat er dan kans is dat de baan omhoog komt. Overal zijn sensoren geplaatst om het klimaat te monitoren.

Om de onderhoudskosten beheersbaar te houden is er gekozen voor duurzame, onderhoudsarme materialen. Op het dak staan vijfhonderd zonnepanelen en vanaf de nabijgelegen vuilstort wordt biogas aangevoerd. In de gehele hal is ledverlichting toegepast, en er zijn waterbesparende voorzieningen aangebracht.

Sfeer

Eis van de opdrachtgever: er moest sfeer in de hal gebracht worden. Door het aanbrengen van grote larixhouten spanten en het kleurgebruik (koningsblauw met wit) is dat boven verwachting goed gelukt.

Het was nog even een klus om de larixhouten spanten, de staalconstructie, het dak en de overspanningen bij elkaar te krijgen. Daar zijn we met elkaar goed in geslaagd. Het fraaie gevelmetselwerk heeft een aardig detail: het Elfstedenkruisje komt erin terug in de vorm van prefab betonelementjes.

Zomerijs

De planning was erg kort en het winterweer zat niet echt mee. We konden vertraging voorkomen doordat iedereen, werknemers én onderaannemers, zeer gemotiveerd was om iets moois neer te zetten. Ook het samenwerken in een 3D-model beperkte het oponthoud. Uiteindelijk konden we in juli 2015 de ijshal zelfs nog eerder opleveren dan gepland. En kon de opdrachtgever zomerijs verhuren aan de nationale shorttrackploeg. De reacties van het schaatspubliek zijn zonder uitzondering positief. We zijn er trots op dat we met elkaar zo’n mooie ijshal konden neerzetten.