Projecten

Gemeentehuis, Joure

De aanpassing van de glazen vleugel van de Herema State in Joure is de eerste fase van het huisvestingsplan van gemeente De Fryske Marren. In bouwteam met Van Manen en Zwart architecten creëren wij in dit gemeentehuis een hoogwaardige werkomgeving met zo’n 120 flexibele werkplekken. Jorritsma Bouw coördineert alle werkzaamheden. De inrichting van de kantoorvleugel maakt activiteit-gerelateerd werken mogelijk, zodat de gemeente flexibel kan inspelen op de toekomst.

Activiteit-gerelateerd werken
In dit werkconcept kunnen medewerkers een werkplek kiezen die op dat moment het beste past bij de activiteit die wordt uitgevoerd. Het gaat hand-in-hand met moderne technologie en digitale informatievoorziening. Een medewerker is niet meer gebonden aan een eigen werkplek. De vleugel krijgt daarom zowel open als privacy werkplekken, teamwerk- en concentratiewerkplekken en enkele afgesloten vergaderruimtes.

Nieuwe indeling
De vleugel bestaat uit drie bouwlagen met een parkeerkelder. Nadat de afdeling volledig gestript is, maken we een nieuwe indeling en komt er vloerverwarming in de vloeren. Daarnaast komt er een nieuwe trap tussen de eerste en tweede verdieping en worden de sanitaire groepen vernieuwd. De vleugel krijgt een interieur dat de kernwaarden van de gemeente uitstraalt: klantgericht, ondernemend, resultaatgericht en samenwerking. Het geheel krijgt een natuurlijke sfeer. De ambitie van de gemeente is om op termijn een all electric gebouw te hebben. Om de vleugel voor te bereiden op de komst van zonnepanelen vervangen we het dak, dat we tevens voorzien van een doeltreffend isolatiepakket.

Logistieke oplossingen
Om overlast te beperken en tegelijkertijd efficiënt te kunnen werken hebben we in de vliesgevel een luik gemaakt. Grote materialen kunnen nu eenvoudig met een hoogwerker naar binnen worden gebracht. Het is dus niet nodig spullen binnendoor via het trappenhuis te vervoeren.

Met onze bouwplaatsinrichting hebben we rekening gehouden met bezoekers en medewerkers van het gemeentehuis. Alleen de leden van het college parkeren nabij de bouwplaats; zij hebben goede instructies gekregen op het gebied van veiligheid. Bovendien zorgen we er samen met de afdelingen communicatie en facilitair van de gemeente voor dat werkzaamheden en transporten steeds goed worden gecommuniceerd. Op het terrein vinden nu en dan activiteiten plaats. Zo hebben we bij de Agrarische Schouw, bruiloft en een Rock opera de werkzaamheden tijdelijk opgeschort en ook transporten daarop afgestemd.

Vertrouwen
We werken samen met vertrouwde partijen, van wie we weten dat zijn hun afspraken nakomen. Daarom is een strakke planning haalbaar. Ook bij de inkoop hebben we een beroep gedaan op onze relaties. Zij maakten het mogelijk dat wij tijdig over de benodigde materialen konden beschikken. We werken als bouwteam prettig samen voor een enthousiaste organisatie. Dat zie je terug in het mooie eindresultaat! De oplevering staat – binnen de planning en binnen budget – op de agenda voor eind februari.