Gevelvervanging Eska, Sappemeer

  • Eska
  • INDUSTRIE, SERVICE, UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Sappemeer

Eska produceert speciaal karton voor de grafische markt en luxe verpakkingen. Als grondstof wordt oud papier gebruikt. De huidige oud papierloods heeft door de jaren heen schade opgelopen aan de gemetselde gevels vanwege de druk van het opgeslagen oud papier. De loods, die uit 1930 dateert, krijgt een nieuwe westgevel. Doordat we eerder prettig met Eska hebben samengewerkt, werd deze opdracht ons ook gegund. De bestaande dakspanten worden voorzien van een tijdelijke ondersteuning, waarna de bestaande gemetselde gevel gesloopt kan worden. Daarna wordt er een nieuwe staalconstructie met wandbeplating geplaatst. Ten slotte wordt aan de binnenzijde een betonnen wandconstructie geplaatst tegen de nieuwe gevel.

  • Eska
  • INDUSTRIE, SERVICE, UTILITEIT
  • Sappemeer

Going on concern
Voor dit brownfield project is het van groot belang dat de opslagloods te allen tijde in gebruik kan blijven. De opdrachtgever wil zo weinig mogelijk last hebben van de werkzaamheden. Omdat de werkzaamheden goed zijn afgestemd met de opdrachtgever en ons werkterrein duidelijk is afgebakend, kunnen de werkzaamheden door blijven gaan. Dit is gedaan door een harde afzetting te creëren tussen het werkgebied en de opslag. In overleg met de opdrachtgever leidde deze tijdelijke oplossing tot een vaste aanpassing van de indeling van de loods, waardoor na afronding van de werkzaamheden de opslagcapaciteit van de loods verhoogd kon worden.

Slim en efficiënt
De betonnen wandconstructie is gemaakt van prefab betonnen ‘Lego’ blokken. Deze blokken zijn in eerste instantie gebruikt om de eerder genoemde tijdelijke afscheiding tussen de papieropslag en het werkgebied te creëren. Naderhand is deze constructie omgezet naar de definitieve positie op een nieuwe fundatie tegen de nieuwe gevel. Deze constructie voorkomt dat het oud papier tegen de nieuwe gevelconstructie aan kan drukken. Zo was er een slimme en efficiënte scope bij dit project, gericht op het (veilig) door kunnen laten gaan van het proces in de fabriek.