Projecten

Gomarus College, Leeuwarden

Opdrachtgever: Gormarus College

De funderingspalen van het nieuwe schoolgebouw van het Gomarus College in Leeuwarden zitten in de grond. Jorritsma Bouw realiseert deze nieuwbouw in samenwerking met Wind Architecten en Pranger-Rosier.

Onderhoudsarm
In het ontwerp is rekening gehouden met onderhoudsarme producten zoals aluminium kozijnen. Verder bouwen we traditioneel: we maken gebruik van kanaalplaatvloeren en kalkzandsteen. Om de verdeling van de lokalen in de school flexibel te houden maken we gebruik van metal stud scheidingswanden. Hierdoor kan de school later makkelijk op een andere manier worden ingericht. Maar we zijn niet alleen verantwoordelijk voor het gebouw zelf. We realiseren ook de inrichting van het schoolterrein en het groen.

Efficiënte planning
Begin 2018 beginnen we met de afbouw van het schoolgebouw. De werkzaamheden zijn volgend jaar voor de bouwvak klaar zodat de school voor de start van het nieuwe schooljaar kan verhuizen. We zorgen voor een goede voorbereiding op detailniveau en passen raakvlakkenmanagement toe. Dit resulteert in een efficiënte en realistische planning zodat we binnen de tijd en budget kunnen bouwen.

Karakteristiek uitstraling
Het metselwerk zorgt ervoor dat het gebouw een karakteristieke uitstraling krijgt. We maken gebruik van verschillende metselverbanden: staand verband in combinatie met halfsteensverband en wildverband. In sommige gevelvlakken laten we de stenen verspringen. We passen in het metselwerk circulair bouwen toe: de stenenmix die we gebruiken bestaat uit vier verschillende soorten gerecyclede uitgesorteerde stenen.

Bewuste Bouwers
Omdat we de school in een bestaande wijk bouwen, houden we veel rekening met de omgeving. Voor het beperken van overlast en om een ‘beste buur’ te zijn, melden we de bouwplaats aan bij Bewuste Bouwers. Middels nieuwsbrieven doen we aankondigingen over de werkzaamheden waar de omgeving hinder van zou kunnen ondervinden. Men kan ook contact met ons opnemen voor klachten of opmerkingen.

Informatieavond
We hebben voor de start van de bouw de omwonenden tijdens een informatieavond geïnformeerd over de werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld besproken dat we voor dit project boorpalen gebruiken om trillingsschade te voorkomen. Met deze communicatie nemen we de vragen van omwonenden over mogelijke overlast serieus. Daarnaast hebben we een preventief schadebeleid: aansluitend aan de informatieavond heeft een expert bij omwonenden een opname gemaakt om de staat van hun huis vast te stellen.