Projecten

Het Ommeland, Groningen

Opdrachtgever: Brivec
Plaats: Groningen

In de nieuwe all electric wijk aan het Reitdiep in Groningen realiseren wij voor Brivec ‘Het Ommeland’. In bouwteamverband met Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Damstra Installatietechniek bouwen wij 64 woningen en 59 appartementen. In deze nieuwbouw wordt een industriële look gecombineerd met de beslotenheid van begijnhofjes.

Het Ommeland, zo gaat de nieuwe all electric wijk heten. Hier realiseert Jorritsma Bouw samen met zijn bouwteampartners 64 woningen en 59 appartementen. De wijk is genoemd naar de naastgelegen voormalige melkfabriek De Ommelanden. Dit complex is in 2004 herontwikkeld tot kantorenpark.

Hoogwaardige jongerenhuisvesting
De woningen komen – na sloop door de firma Dusseldorp – op het terrein tussen het kantorencomplex De Ommelanden, Pleiadenlaan en de Friesestraatweg. Project ‘Het Ommeland’ is onderdeel van de ontwikkeling Reitdiepzone. Dit gebied is door de gemeente Groningen aangewezen voor de ontwikkeling van veel woningbouw, met name ‘grootschalige, hoogwaardige jongerenhuisvesting’, vooral bedoeld voor studenten en starters.

Industrieel erfgoed
Dit duurzaam all electric project wordt ontwikkeld door Brivec. Het bouwteam wordt gevormd door Jorritsma Bouw, Onix NL, Goudstikker-De Vries, Noorman Bouw- en milieuadvies, adviesbureau Feijen en Damstra Installatietechniek. Voor het ontwerp van de nieuwe wijk liet architect Onix NL zich inspireren door het industrieel erfgoed De Ommelanden. De wijk krijgt dan ook een robuuste en industriële uitstraling, met fraaie gevelsteen en zware, betonnen kaders. Er komen daarnaast kleine hofjes met veel groen, die doen denken aan de historische ‘begijnhofjes’; voor de toekomstige bewoners een plaats voor ontmoeting. De appartementen zijn tussen de 48 en 100 vierkante meter groot, de grondgebonden woningen hebben woonoppervlaktes tussen de 115 en 140 vierkante meter.