Projecten

Hoofdkantoor Royal Smilde, Heerenveen

Opdrachtgever: Royal Smilde
Architect: Buro Sipma architecten
Installateur: ITBB
Subsidieadviseur: Subvention

Voor Royal Smilde bouwt Jorritsma Bouw in Heerenveen een nieuw duurzaam hoofdkantoor. Een Design en Build project dat we uitvoeren in samenwerking met onder meer Sipma architecten, Pieters Bouwtechniek, Subvention en ITBB. Het ontwerp voor het vrijstaande kantoorgebouw wordt gekenmerkt door de fraaie ronde vorm aan de kopse kant van het hoofdgebouw. Met drie bouwlagen biedt het voldoende ruimte om de verwachte groei van Royal Smilde op te kunnen vangen. Eerder realiseerden wij voor Royal Smilde al een tankenpark.

Gunning
Wij verwierven deze opdracht na een tender op basis van EMVI-criteria. Hierbij waren onder meer uitstraling, PvE en energieverbruik bepalend. Onze aanbieding leverde een uitstekende score op. Het PvE hebben we opgezet in System Engineering, waarbij we een opdeling hebben gemaakt in ruimtelijke, constructieve en milieueisen. Op basis hiervan heeft Sipma architecten een ontwerp gemaakt, dat in gezamenlijkheid is bijgesteld om uit te komen op een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Van VO naar DO
We hebben gekozen voor een zo scherp mogelijke inschrijving. ‘Schone bouw’, waarbij we vooral werken met geprefabriceerde elementen. Bij het voorlopig ontwerp hebben we een meerjarenonderhoudsplan opgesteld, om ook de totale (onderhouds)kosten over een periode van dertig jaar inzichtelijk te maken. Samen met de opdrachtgever hebben we dit VO – op basis van value engineering – doorontwikkeld naar het definitieve ontwerp. In dat ontwerp is ook een nieuwe binneninrichting meegenomen. Hiervoor hebben we interieurarchitect in de arm genomen. Het gebouw en het interieur zijn geheel parallel aan elkaar ontwikkeld. Het totaalplaatje krijgt een uitstraling die past bij een groot concern als Royal Smilde. We hebben het gebouw eenvoudig gehouden; het kent veel repetitie. Een zogenoemd ‘beddenhuis’, een stalen frame met kanaalplaten, alles keurig weggewerkt in de binnenwanden. Het staat op palen en wordt voorzien van een HSB-schil. Naast kantoorruimtes voorziet het ontwerp onder meer in demokeukens, een opleidingscentrum, een multifunctionele bedrijfskantine en diverse vergaderruimtes.

Groen gebouw
Het nieuwe hoofdkantoor wordt een zeer ‘groen’ gebouw. Hiervoor hebben we een compleet subsidietraject ingezet voor de opdrachtgever en gebruik gemaakt van de regeling groenprojecten. Deze biedt fiscaal voordeel wanneer je voldoet aan bepaalde eisen vanuit de circulaire gedachte, onder meer door gebruik te maken van demontabele onderdelen en uitsluitend duurzaam hout. De hemelwaterafvoer is afgekoppeld van het rioleringsstelsel; we passen een wadi toe (waterafvoer door infiltratie in de bodem). Een waterwarmtepomp aangesloten op een bronvoorziening zorgt ervoor dat het ’s zomers koel en ’s winters warm is. Koeling en verwarming gebeurt via de lucht. Voor de spoeling van toiletten en urinoirs komt er een grijswatercircuit. Het gebouw wordt volledig gasloos en heeft een EPC van 0.

Binnen onze scope vallen onder meer het ontwerp en de realisatie van het gebouw, vergunningen- en subsidietraject en de terreinrichting.