Kunstlinie Almere Flevoland, Almere

  • Gemeente Almere
  • UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Almere

Het gebouw van de Kunstlinie Almere Flevoland (KAF) heeft een ingrijpende verbouwing ondergaan. In dit pand zijn theater, exposities en educatie-aanbod gecombineerd. Jorritsma Bouw realiseerde deze interne verbouwing in opdracht van gemeente Almere.

Oplossingen
Bij deze interne verbouwing hebben we oude ruimtes opengebroken en nieuwe wanden, vloeren en plafonds aangebracht. Een deel van de plafonds is met akoestische vlokken bespoten. Het was geen ‘kant-en-klaar’ project, soms moesten oplossingsmogelijkheden door onszelf worden aangedragen. Er waren bijvoorbeeld grote sparingen in de betonwanden van de studio’s voorzien. In samenwerking met de constructeur kwamen we tot een constructief en praktisch goed uitvoerbare oplossing.

 

  • Gemeente Almere
  • UTILITEIT
  • Almere

Innovaties
Het pand ligt aan het water en de gevels van de expositieruimten bestaan grotendeels uit glas. De zon kan dus ongehinderd naar binnen schijnen. Om te voorkomen dat de ruimte te warm wordt, is een koelplafond toegepast. Dit bestaat uit geperforeerde aluminium panelen waarboven een buizenstelsel is gemonteerd waar koud water doorheen loopt. Deze ‘omgekeerde vloerverwarming’ houdt de ruimtes ook hartje zomer aangenaam. Tussen deze koelplafonds hebben we theaterbuizen aangebracht, waaraan theaterlichten en dergelijk worden gekoppeld.

Start theaterseizoen
De grote foyer is volledig verbouwd en daarnaast is een architectuurstudio gecreëerd. Beide ruimten zijn voor start van het theaterseizoen opgeleverd. Deze planning was cruciaal. Mensen kopen hier hun kaartjes en moeten veilig de zalen kunnen bereiken. Renovatie laat zich wat moeilijker plannen dan nieuwbouw; je weet niet altijd wat je tegenkomt.

Het laatste deel van de werkzaamheden ging gelijk op met de inhuizing door het KAF. Door goed met hen af te stemmen liepen we elkaar niet voor de voeten en kon de foyer keurig op tijd in gebruik worden genomen. Aansluitend op deze deeloplevering realiseerden we een geluids- en tv-studio en een expositieruimte.

Rekening houden met evenementen
Bouwen op deze locatie betekende een krappe bouwplaats. Daarnaast hadden we te maken met de drukke evenementenkalender van Almere; veel activiteiten vinden plaats op de Esplanade waar ook het KAF aan ligt. Onze leveranties moesten we dus goed afstemmen. Was er een kermis? Dan kon er geen kraan komen. En op de dag van de triatlon, toen mensen zich in het KAF-gebouw konden inschrijven, moest je niet te veel bouwactiviteiten willen plannen en ervoor zorgen dat mensen veilig toegang tot het gebouw konden krijgen. In goede afstemming met gemeente en gebruikers maakten wij bij deze gelegenheden even pas op de plaats. Door flexibel te plannen, hebben we in week 46 de laatste ruimtes kunnen opleveren.