Martini Ziekenhuis, Groningen

  • Martini Ziekenhuis
  • UTILITEIT, WONEN
  • Nieuwbouw
  • Groningen

Voor het Martini Ziekenhuis in Groningen heeft de VOF Jorritsma Bouw – J.P. van Eesteren de complete uitbreiding van het ziekenhuis van circa 60.000 m2, voorzien van operatiekamers, behandelkamers, administratie, verpleegafdelingen en facilitaire delen gebouwd. Voor het nieuwe Martini Ziekenhuis in Groningen zijn verplaatsbare scheidingswanden ontwikkeld waarmee ruimtes eenvoudig en zonder veel (stof)overlast opnieuw ingedeeld kunnen worden. Daarvoor bestaan de wanden uit een verplaatsbaar deel tot het verlaagd plafond met – voor voldoende geluidsisolatie – drukschotten erboven. Om aan de hoge geluidsisolatie-waarde van 48 dB te voldoen, heeft de wand bovendien twee (dunnere) stijlen.

  • Martini Ziekenhuis
  • UTILITEIT, WONEN
  • Groningen

De prefab wandpanelen die bestaan uit een staalbeplating op gips, met daarachter 40 mm ingesealde minerale wol, worden met behulp van klemlijsten op de stijlen bevestigd. De totale wanddikte is 125 mm.

De drukschotten zijn en blijven permanent aan het betoncasco bevestigd waarbij de wand eronder verplaatsbaar blijft. Om de grote hoeveelheid drukschotten al in de ruwbouwfase te kunnen aanbrengen zijn de schotten voorzien van een hardere, sterkere gipsplaat, namelijk 2 x 10 mm Rigidur, in plaats van de gebruikelijke spaanplaat. Om problemen met passing van leidingen te voorkomen zijn alle leidingsparingen in de afbouwfase aangebracht.

Voor leidingen in de wanden zijn zogenoemde servicegoten ontwikkeld. Dit zijn verticale leidinggoten die over de hoogte van de systeemwand in een 300 mm breed paneel zijn geïntegreerd. De diepte van de servicegoten is afgestemd op de halve wanddikte. Door het toevoegen van dubbele gipsplaten (massa) in de wand wordt voldaan aan de geluidsisolatie-eis.

Bron; www.bouwwereld.nl