Nippon Electric Glass, Westerbroek

In 2016 werd glasvezelfabriek PPG in Westerbroek overgenomen door het Japanse Nippon Electric Glass (NEG). De nieuwe eigenaar wil uitbreiden en investeert 53 miljoen euro in een nieuwe oven voor de glasvezelfabriek. De glasvezelproducten van NEG dienen onder meer als grondstof voor kunststof auto-onderdelen. Volgens planning zal de nieuwe oven in het eerste kwartaal van 2019 in gebruik worden genomen. Jorritsma Bouw neemt het civiele deel van de nieuwbouw voor zijn rekening.

Masterplan
NEG schreef voor de uitbreiding een masterplan; de werkzaamheden worden verspreid over een aantal fases. De opdrachtgever nodigde voor de eerste fase (‘leg 1’) een aantal bouwpartijen uit om een presentatie te geven. Daarvoor heeft Jorritsma Bouw onder meer een stappenplan aangeboden, de workload beschreven en een ruwe raming gemaakt. En we brengen expertise in op het gebied van bijvoorbeeld betonstort, brownfield, ATEX, commissioning, HACCP.

Team
Onze mentaliteit en attitude sloot het beste aan bij wat NEG wilde. Wij kregen in de dialoog het vertrouwen als bouwteampartner voor het civiele deel van de werkzaamheden. Het team bestaat verder uit Actemium uit Veendam (voor de procesmatige en engineeringsaspecten). Spie uit Hoogezand-Sappemeer is gecontracteerd voor de (complexe) installatietechniek, daarbij ondersteund door Eekels (Kolham). A&I Kwant uit Veendam is constructieadviseur. Omdat onze eigen engineeringsafdeling ‘volgeboekt’ was, neemt Sweco een deel van het tekenwerk voor zijn rekening. De bouwdirectie wordt vanuit NEG georganiseerd. Met alle uitvoerende partijen werken we samen in één 3D-model.

Werkzaamheden
De werkzaamheden bestaan uit de bouw van een nieuwe ovenhal en een leidingenbrug die over de fabriek heenloopt. Daarnaast een gebouw waarin residuen van het productieproces voor hergebruik geschikt gemaakt worden en een nieuw stikstoffabriekje. De sloopwerkzaamheden organiseert de opdrachtgever zelf, wij coördineren en zien erop toe een veilige uitvoering. Waar nodig bieden we ondersteuning met bijvoorbeeld tijdelijke noodschotten en steigers.

Engineering & Construct
Het is geen alledaags brownfield project: niet alles is van tevoren uitgedokterd en op papier gezet. Bij dit Engineering & Construct project komt het er kortgezegd op neer dat de engineering van de procesinstallaties gelijktijdig plaatsvindt met de bouw. Dat vereist van ons een zeer proactieve benadering en zorgvuldig interfacemanagement. Medewerkers van NEG brengen elk hun eigen specialistische kennis in. Wij halen met hun hulp gegevens tijdig boven water, vervolmaken ze en hangen er een prijskaartje aan dat moet aansluiten bij de afgesproken eenheidsprijzen. We zorgen ervoor dat de deadline wordt gehaald; in maart 2019 moet deze fase worden opgeleverd. De planning is strak: eind dit jaar komt een bedrijf uit Portugal dat in vier weken tijd de oven (in steen) gaat opbouwen. Omdat de fabriek CE-gecertificeerd wordt, werken de bouwpartners in één document control system. In dit systeem wordt elke stap van het bouwproces tot in detail bijgehouden en is elk document traceerbaar.

Afstemming
Tijdens de werkzaamheden draait de fabriek door. We stemmen de werkzaamheden daarom af op de logistiek van de fabriek. Om alles soepel te laten verlopen hebben we veelvuldig overleg. Voor het maken van glasvezel is een mengsel van onder meer klei, zand en kalk nodig. Dit wordt bij een temperatuur van 1600 °C gesmolten en vervolgens in een spinnerij verwerkt tot zeer glasvezeldraden. Vanwege de extreem hoge temperaturen is extra aandacht voor de veiligheid een vereiste.