Villa, Bontebok

  • Particulier
  • WONEN
  • Nieuwbouw
  • Bontebok

In het buitengebied van Bontebok, een dorpje ten noorden van Heerenveen, is een bijzondere woning gerealiseerd.

Een bijzonder woonhuis

In het buitengebied van Bontebok, een dorpje ten noorden van Heerenveen, is een bijzondere woning gerealiseerd. De bouwkavel ligt verscholen in het boomwallen landschap. Het woonhuis is vanuit deze landschappelijke context ontworpen en over de volle breedte van de kavel gelegd. De kavel wordt zo aan de entreezijde in een voorhof en aan de achterzijde in een open landschappelijke tuin verdeeld. De kavel is omkaderd door volgroeide boomwallen. Op de plekken waar de boomwal het woonhuis raakt neemt een wand de begeleiding van de ruimte over en vormt ze tevens de beëindiging van weerszijden van het woonhuis. De begane grondvloer zweeft iets boven het maaiveld; het huis is nog niet ‘geland’ en zo nog een beetje ‘te gast’.

  • Particulier
  • WONEN
  • Bontebok

De woning is 50,4 meter breed en (inclusief veranda) 9,3 meter diep. Voor het creëren van een minimale overgang tussen de binnen- en buitenvloer en het binnen- en buitenplafond is gebruik gemaakt van aluminium profielen. Er is gekozen voor standaardprofielen om zo een betaalbare oplossing te maken die tevens een goede wind- en waterdichting heeft. Het kritieke moment was het plaatsen van de beglazing van 3×5 meter met een gewicht van meer dan 1.000 kg. De beglazing moest met behulp van een verreiker tussen de reeds gestorte vloer en het plafond van de ruim twee meter uitkragende veranda worden geplaatst.