Woning aan Berkenlaan, Emmeloord

  • Particulier
  • SERVICE, WONEN
  • Onderhoud
  • Emmeloord

Deze Oostenrijkse woning in de Noordoostpolder is na de oorlog gebouwd. Na de Tweede Wereldoorlog kampte Nederland met een gebrek aan bouwmaterialen. De Rijksoverheid vond hiervoor een oplossing: woningen importeren uit Oostenrijk. Oostenrijk kampte na de oorlog met een groot voedseltekort en zo konden Nederland en Oostenrijk voedsel ruilen tegen 800 houten montagewoningen. Een complete woning woog 17.000 kg en paste in twee goederenwagons.

  • Particulier
  • SERVICE, WONEN
  • Emmeloord

Rijksmonumentenregister

In totaal ging het om ca. 800 woningen waarvan er ongeveer 100 in de Noordoostpolder werden gebouwd. De geprefabriceerde houten woningen zijn in onderdelen vanuit Oostenrijk aan Nederland geleverd en door lokale aannemers binnen een week opgebouwd. De huizen zijn gemaakt van donkerbruin hout en gedekt met rode dakpannen. Ooit gegarandeerd voor een levensduur van 50 jaar zijn de woningen nu ook nog in verrassend goede staat. De woningen aan de Acacialaan en de Berkenlaan in Emmeloord, met de daarbij behorende bakstenen schuurtjes, zijn opgenomen in het rijksmonumentenregister. De woningen zijn eigendom van Rijksvastgoedbedrijf. In opdracht van Pranger-Rosier Installaties voert Jorritsma Bouw het onderhoud uit.

Opfrissen

Het houten woonhuis aan Berkenlaan 6 in Emmeloord is voor langer woonplezier toe aan een stukje renovatie. Jorritsma Bouw frist deze woning uit 1948 op door middel van het vervangen van de gevelbekleding, het isoleren van de gevel, het vervangen van poreuze aangetaste dakpannen en het complete schilderwerk. De woning heeft een oppervlakte van 9,5 x 7 meter.

Gevelbekleding

Halverwege april is Jorritsma Bouw begonnen met de start van het vervangen van de gevelbekleding van de woning. Het vervangen van de gevelbekleding zal ongeveer 2,5 week in beslag nemen. Naast het vervangen van de gevelbekleding zullen de aangetaste poreuze dakpannen met craquelé worden vervangen.

Voor de nieuwe gevelbekleding worden gegronde meranti geschaafde delen gebruikt. Aan de noordkant van de woning wordt de gevelbekleding niet vervangen. Doordat deze kant van de woning niet onderhevig is aan zonbelasting is vervanging aan deze zijde niet noodzakelijk. De totale renovatie inclusief schilderwerk zal ongeveer 5 weken duren.

De oorsprong van de woning in combinatie met het vakmanschap door onze eigen mensen maakt dit project bijzonder. Daarnaast maakt het vinden van passende dakpannen dit project tot een uitdaging!