10
  • Gemeente Smallingerland
  • UTILITEIT
  • Nieuwbouw
  • Duurzaam
  • Rottevalle

Voor de gemeente Smallingerland bouwt Jorritsma Bouw in Rottevalle een nieuw, duurzaam MFC. Bij dit cradle-to-cradle-project moeten gebruikte materialen aan het eind van de levensfase van het gebouw voor iets anders kunnen worden hergebruikt of kunnen worden gerecycled.

Een kijkje op de bouwplaats
Het was een drukte van belang op zaterdag 4 juni, toen de dorpsbewoners een kijkje konden nemen op de bouwplaats van hun nieuwe MFC. Geïnteresseerden kregen een rondleiding op de bouw. Zo’n tachtig mensen maakten gebruik van de mogelijkheid om even binnen te kijken. De betrokkenheid vanuit het dorp is ook op andere dagen groot. Regelmatig komen mensen langs om de vorderingen van het MFC te zien. Zij krijgen dan van ons werkschoenen en een helm te leen en mogen onder begeleiding de bouwplaats op.

VCA-cursus voor vrijwilligers
Een zestal vrijwilligers gaat binnenkort op de bouwplaats aan het werk. Zij zullen onder meer een balklaag leggen. Omdat ze wel op de hoogte moeten zijn van de veiligheidsregels op de bouwplaats, hebben ze eerst een VCA-cursus gevolgd. Ook zij leveren een bijdrage aan het cradle-to-cradle-principe: ze werken met materiaal dat afkomstig is uit het oude schoolgebouw en dorpshuis. Daarmee wordt bijvoorbeeld ook het nieuwe podium opgebouwd.

Ruwbouw
Het project bevindt zich in de ruwbouwfase. De houtskeletelementen zijn bijna allemaal in de staalconstructie geplaatst. Daarna volgen metselwerk en dakbedekking. Voor de gevelbekleding is gekozen voor de duurzame DuecoRock-steen. Dat is een steen die niet zo vaak wordt toegepast en waar we een metselaar met veel ervaring op inzetten. Het natuursteenachtige karakter van de steen zorgt voor een pure en massieve uitstraling. De holle steen is 100 mm hoog en 70 mm dik, maar weegt minder dan een normale gevelsteen. De isolatiewaarde is hoger, wat ook weer past binnen de C2C-gedachte. Eveneens duurzaam is het hout met het FSC-keurmerk dat onder andere is toegepast bij een aantal kozijnen op de benedenverdieping; voor het overige zijn aluminium kozijnen geplaatst.

Prefab
De gebruikte houtskeletelementen zijn in de fabriek al geïsoleerd en worden ter plekke gemonteerd. Daarnaast zijn er prefabbetonwanden gebruikt, die dienen als stabilisatiewanden. De prefabbeton trappen zijn met een kraan het gebouw in gehesen. Een nauwkeurig werkje, waarbij het aankwam op goede maatvoering.

  • Gemeente Smallingerland
  • UTILITEIT
  • Nieuwbouw
  • Duurzaam
  • Rottevalle