9

Verbouw en verbetering van 114 portiekflats, Drachten

De Wolkammerstreek is een van de vier straten in Drachten waar Jorritsma Bouw in opdracht van Accolade groot onderhoud verricht. Er komt nieuw dubbel glas in de bestaande kunststof kozijnen in de voor- en achtergevel. Er wordt spouwmuurisolatie aangebracht en de voegen op de zuidwestzijde worden vernieuwd. In de woningen komt een nieuwe box voor de mechanische ventilatieketels worden vervangen en in de bergingen worden de plafonds geïsoleerd.

Weinig overlast
De heer Ten Have (92) woont sinds zestien jaar aan de Wolkammerstreek. ‘Het is allemaal hartstikke goed wat ze hier gedaan hebben. Ze zijn drie dagen bezig geweest. De eerste dag met de ramen, toen de kachel (cv). Ook Linze (90) en Lutske (88) de Jong zijn tevreden over de werkzaamheden. Zij wonen eveneens op de bovenste verdieping van een flat in dezelfde straat. Achteraf vinden ze dat de overlast wel meeviel. ‘De eerste dag zaten we als een stel zombies op de bank, want toen liepen er opeens zes of zeven mannen in huis. Maar het was ook best wel gezellig.’

Netjes werken
De huizen zijn warmer dan voorheen, en ook stiller. ’s Avonds trekt Ten Have uit gewoonte toch nog steeds even een vestje aan. De straatgeluiden komen minder binnen, maar dat vindt de familie De Jonge niet het belangrijkst: ‘Een beetje lawaai vonden wij niet erg hoor!’. De bewoners zijn het erover eens dat de mannen van Jorritsma Bouw netjes hebben gewerkt. Lutske de Jong. ‘Ze hadden alles netjes afgedekt en hebben na afloop ook nog gestofzuigd.’ De heer Ten Have is het ermee eens: ‘Ze hebben netjes werk afgeleverd.’

Nieuwe cv-ketels
Ze zijn niet helemaal blij met de nieuwe cv-ketel die in een nis in de keuken is geplaatst, waar ook de oude ketel hing. De ketel doet het prima, maar al dat leidingwerk dat eronder zit vinden ze lelijk. Uitvoerder Sietze Bosman legt uit dat dat te maken heeft met de strenge eisen die er tegenwoordig gelden. Toch is bij echtpaar De Jong de ketel netjes weggewerkt achter dezelfde schuifdeuren die er voor de werkzaamheden uit moesten. ‘Die hebben ze er keurig opnieuw ingezet,’ vertelt mevrouw De Jong, ‘net als het uittrektafeltje waar ons oventje op staat. Wat goed is, moet goed blijven, nietwaar?’ Ook de heer Ten Have vindt de nieuwe ketel een groot ding, maar zit er niet zo mee. ‘Er kan wel een gordijn of een deur voor, maar ik ben er al weer aan gewend.’ Gelukkig maar, want Ten Have woont zo’n beetje in zijn keuken, zit alleen in de woonkamer om ’s avonds tv te kijken.

Persoonlijk contact
De heer De Jong vertelt dat de informatievoorziening prima was. ‘Eerst kregen we een brief van Accolade, daarna van Jorritsma Bouw.’ De uitvoerder legt uit dat alle woningen zijn ‘opgenomen’ met de iPad (ED controls) om in kaart te brengen wat er moest gebeuren. Een week voordat de werkzaamheden begonnen, ging hij zelf nog even langs om wat dingen door te nemen, en om te kijken of er nog meubels aan de kant moesten. ‘Het was wel prettig dat ze even langskwamen. Ik was ook niet zelf naar de bouwkeet gegaan, lopen kost me te veel moeite’, aldus de vief ogende mevrouw De Jong. De heer Ten Have is wat mobieler. Hij was dan ook al even gaan kijken toen ze met de eerste flat begonnen. ‘Ik zag er niet tegenop, het moest gebeuren. Je moet toch samen door de wereld, nietwaar?’ Waar hij wel tegenop zag, waren de geplande werkzaamheden aan het plafond. Hij deelde zijn zorgen hierover met de uitvoerder. Deze ging in overleg met Accolade; de plafondplaten blijven voorlopig op hun plaats. En dus zit hier een tevreden meneer Ten Have, die vindt het allemaal ‘hartstikke mooi’ geworden.