Sociaal bouwen bij ons NOM-ready-project in Sneek

In de ketensamenwerking met Elkien transformeert Jorritsma Bouw 46 grondgebonden woningen in Sneek tot Nul op de Meter (NOM)-ready. Bij dit project hebben we echter niet alleen oog voor duurzaamheid. Als sociale bouwer hebben we niet-alledaagse samenwerkingen gezocht – en gevonden, met Empatec en het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA).

Empatec
Empatec is een moderne, maatschappelijke onderneming. Samen met tien gemeenten in Fryslân-West biedt het bedrijf een toegevoegde waarde voor mensen die via de participatiewet aan de slag willen. Bij het NOM-ready maken van de woningen in Sneek kunnen wij vier mensen met afstand tot de arbeidsmarkt een werkplek bieden. Zij kunnen zich daardoor ontwikkelen: ze doen ervaring op en kunnen – in hun eigen buurt – een zinvolle bijdrage leveren aan een mooi project. Deze medewerkers verzorgen voor ons het grondwerk rondom de bestaande woningen. Ze maken hierbij ruimte vrij voor het isolatiepakket dat we op de buitengevels aanbrengen. Het graafwerk gebeurt handmatig en voorzichtig, zodat de kans op schade zo klein mogelijk is. Als de gevelisolatie is aangebracht komt de ploeg nogmaals langs om het uitgegraven gedeelte weer op te vullen.

COA
Normaal gesproken zouden we in de buurt van de bouwlocatie een zogeheten ‘rust-unit’ hebben geplaatst: een plek waar bewoners zich even kunnen terugtrekken als we met hun huis bezig zijn.  We hebben hier echter gekozen voor een niet-alledaagse oplossing. Op nog geen vijftig meter van de bouwlocatie bevindt zich een asielzoekerscentrum, dat deels leegstaat. Als we daar nou eens onze rustunit in konden onderbrengen? Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) bleek er wel aan mee te willen werken. Om de eventuele drempel weg te nemen voor bewoners, om gebruik te maken van een onderkomen in het azc, organiseerden we een paar bezichtigingsmiddagen. De belangstelling daarvoor maakte duidelijk dat we er gerust een ruimte konden inrichten. Een aardige bijkomstigheid is dat wijkbewoners en bewoners van het azc op een ongedwongen manier met elkaar in contact kunnen komen.