Projecten

43 woningen De Bouwen, Drachten

Opdrachtgever: WoonFriesland, Grou

De bouw van de 43 woningen in de wijk De Bouwen in Drachten is van start gegaan. Jorritsma Bouw realiseert hier in opdracht van WoonFriesland 37 sociale huurwoningen. Zes koopwoningen bouwen we in eigen beheer. De woningen worden in één fase gebouwd. Ze zijn ontworpen door Penta architecten uit Harlingen.

Veiligheid
Voordat we zijn begonnen met bouwen, hebben we in goed overleg met de gemeente een duidelijk plan gemaakt voor de bouwplaatsinrichting en de veiligheid. Zo hebben we bijvoorbeeld één straat in gebruik als bouwterrein. Dit om te zorgen voor zo weinig mogelijk overlast. Een van de straten waarin we bouwen ligt aan de waterkant. We zorgen ervoor dat het bouwverkeer de damwand niet te veel belast.

Eerste paal
Op 6 juni zijn we begonnen met heien. Door de trillingen van het heien zorgvuldig te monitoren, kunnen we binnen de norm blijven. Daarmee voorkomen we overlast voor de buurt en schade aan omliggende gebouwen. Inmiddels is het eerste deel van de fundering klaar.

Verschillende woningtypes
Het skelet van de woning bestaat uit kanaalplaatvloeren en dragende wanden van kalkzandsteen. Niet alle woningen worden exact hetzelfde. Zo bouwen we twee-onder-een-kap woningen, deze krijgen een prefab houtskeletbouw kap. Een aantal andere woningen krijgt een plat dak. We zorgen ervoor dat we bij alle woningen onder de energieprestatiecoëfficiënt (EPC) van 0,4 blijven. Dit doen we onder andere door zonnepanelen te plaatsen.

Jorritsma Bouw is ook verantwoordelijk voor de buiteninrichting, we zorgen voor de tuinbergingen en tegelpaden. In twee vorige fases van dit wijkvernieuwingsproject bouwden we ook voor WoonFriesland (onder meer 42 woningen Klaverweide). We werken met hetzelfde projectteam; daardoor kunnen we deze fase extra efficiënt bouwen. De verwachting is dan ook dat we de woningen eind december kunnen opleveren.