Studenten ROC Friese Poort bouwen samen met Jorritsma Bouw, Talen, BouwTalent en Elkien aan een optimale aansluiting

Jorritsma Bouw, Talen, Elkien, BouwTalent en ROC Friese Poort (Centrum Duurzaam) hebben samen gezocht naar onderwijsvormen voor een optimale aansluiting van theorie en praktijk. Het nieuwe hybride leerproject Nul Op de Meter binnen de opleiding Bouw is hier een goed voorbeeld van. Studenten leren hierbij niet alleen in school óf in praktijk, het is juist de mix van beide die zorgt voor een gedegen leer-werkervaring.

Achttien studenten gaan aan de slag in het project Nul Op de Meter (NOM). Hans Jorritsma, directeur Jorritsma Bouw, Geert Smid, vestigingsdirecteur Talen, Dries Koster, vestigingsdirecteur ROC Friese Poort Leeuwarden/Dokkum en studenten Bouw bekrachtigden de samenwerking met een handtekening. Vandaag vond de kick-off plaats van deze samenwerking.

Innoverend leren
Bij dit project werken de studenten aan een levensechte opdracht. In een periode van 12 weken wordt een woning in Leeuwarden gebruikt als leerobject. De studenten leren op school en voeren de opdrachten in het werkveld uit. Ook verzorgen de betrokken bedrijven gastlessen in de klas. Op deze manier wordt een brug geslagen tussen de theorie op school en de praktijk in het bedrijfsleven.

Toegevoegde waarde
De tweedejaars studenten Bouw doen hiermee al vroeg in hun opleiding praktijkervaring op. In dit geval bij een innoverend project, waarbij ze werken aan nieuwe thema’s als circulair bouwen, en cradle to cradle en het Nul Op de Meter principe. Deze hybride vorm van leren, waarbij student en bedrijfsleven optrekken met elkaar is de toekomst. Het is fantastisch dat dit project nu los gaat. Wij leiden samen op voor de toekomst. Hoe mooi zou het zijn als deze studenten na hun opleiding een werkplek kunnen vinden bij onze organisatie.

Nul Op de Meter
Woningbouwcorporatie Elkien laat huurwoningen in regio Noord-Friesland renoveren volgens het Nul Op de Meter principe. Dit levert huizen op die evenveel (of meer) energie opwekken als nodig is voor het huis en het huishouden. Dat kan door een upgrade van de woning met onder meer gevelaanpak, slimme installaties en eigen energieopwekking.