Verbouw kantoor De Hulk tot 27 appartementen te Almere – Transformatie

Kantoorgebouw De Hulk in Almere Haven heeft een transformatie ondergaan. Op 1 juni 2012 is gestart met de enorme operatie om één van de oudste gebouwen van Almere te transformeren van kantoorpand naar woonruimte. Duurzaamheid stond bij de renovatie voorop. Medio juli 2013 wordt het pand opgeleverd en aansluitend verhuurd. Het is één van de projecten waarmee de Alliantie Almere Haven vitaliseert. Architect Rik Lagerwaard uit Amersfoort tekende voor het ontwerp. Het gebouw dankt zijn bijzondere naam aan de vorm. De vorm van het gebouw doet denken aan een historisch vrachtschip dat een ‘hulk’ wordt genoemd.

In het markante gebouw zijn 27 sociale huurappartementen gerealiseerd. De tweekamer appartementen hebben allemaal een royaal balkon op het zuiden. De bergingen hebben een groen uiterlijk gekregen. De Hulk heeft een nieuw trappenhuis en een nieuwe entree gekregen. De Hulk is letterlijk en figuurlijk voorzien van groene dakbedekking. Er is sedum aangebracht, een soort vetplant die bovenop de dakbedekking groeit. Hierdoor wordt het regenwater niet zomaar in het riool weggespoeld. Het werkt luchtzuiverend, want de planten nemen de CO-2 uitstoot op en filteren die. Het heeft zelfs een isolerende waarde. Dat betekent koel in de zomer en minder verwarming in de winter. En het absorbeert geluid van de omgeving.

Ook andere maatregelen hebben het pand duurzaam gemaakt Zo zijn er zonneboilers gebruikt. De nieuwe appartementen hebben allemaal energielabel A. Het pand is in 1977 gebouwd en was eerder niet geïsoleerd en voorzien van enkel glas. Welk label het pand voor de renovatie had is niet bekend, omdat het om een kantoorgebouw gaat.

De Alliantie is heel nauw betrokken bij Almere Haven. Maarten Pel, directeur van de Alliantie: “Het ombouwen van de Hulk is één van de vele ontwikkelingen in Almere Haven. Het oudste deel van Almere wordt weer een vitale plek waar het goed wonen en leven is. Almere Haven is enorm in beweging. Het stadsdeel biedt een enorme mix van kunst, cultuur, levendigheid. Je vindt er verleden en toekomst bij elkaar. Heel bijzonder. Door kantoorruimte om te bouwen naar woonruimte pakken we de leegstand van kantoren heel direct aan en creëren we kansen voor nieuwe bewoners in een mooie levendige wijk.”

Klik hier voor een foto-impressie op de site van De Alliantie

Interview via Omroep Flevoland met de heer Rik Lagerwaard architect en  en de heer Marcel Grootenboer projectmanager van De Alliantie over dit project.