10

Verbouwing herdenkingskerk, Amsterdam

  • Unie van Baptistengemeenten
  • UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Amsterdam

De verbouwing van de Herdenkingskerk in Amsterdam ligt goed op schema. Jorritsma Bouw voert de werkzaamheden in bouwteamverband uit met de Unie van Baptistengemeenten in Nederland en Penta Architecten. De kerk werd gebouwd in 1964 en heeft daarna nauwelijks wijzigingen ondergaan.

Sloopwerk
Vanbinnen is de kerk compleet gestript. Geen alledaagse, wel een inspannende klus. Het sloopwerk, inclusief de verwijdering van asbest uit de vloer en het plafond, is verricht door een erkend sloopbedrijf. Dat zorgde er ook voor dat gesloopte materialen op een verantwoorde wijze zijn afgevoerd.

Nieuwe verdieping
Om efficiënt om te gaan met de ruimte, wordt er in de kerk een nieuwe verdieping gebouwd waar een bibliotheek wordt gehuisvest. Hiervoor hebben wij in de bestaande beganegrondvloer sparingen geboord en veertien stalen buispalen geslagen. Na het stellen van de ankers is een staalconstructie opgetrokken. Op deze constructie hebben wij een staalplaatbetonvloer aangebracht; een stalen profiel met daaroverheen een laag beton, inclusief vloerverwarming. Deze vloer hebben we gevlinderd, zodat hij vlak is en klaar voor de vloerbedekking.

Begane grond
De beganegrondvloer hebben we met behulp van tempex (PS-isolatie) op één hoogte gemaakt. Op de plaats van het podium en het volwassenendoopvont – dat zich in de vloer bevond – hebben we een PS-combinatievloer gelegd die wordt afgestort. Voor het overige deel gaat het om een cementdekvloer, zodat er op de begane grond nu een compleet vlakke vloer is ontstaan – deze wordt eveneens voorzien van vloerverwarming.

Op de begane grond wordt de kerk ingericht met een kerkzaal, een toiletruimte en enkele kleinere zaal- en kantoorruimtes. In de komende periode plaatsen we de (metalstud)wanden en komt het installatiewerk aan bod. Het werk gaat volgens planning, we verwachten begin juni te kunnen opleveren.

De opdrachtgever bracht een deel van de werkzaamheden in beeld met een paar korte video’s op YouTube.

  • Unie van Baptistengemeenten
  • UTILITEIT
  • Onderhoud
  • Amsterdam