Werelddocent Hendrikus laat kinderen kennismaken met de bouw

Gezonde nieuwsgierigheid leidde ertoe dat onze collega Hendrikus Schokker een dagje mocht meelopen op de school van zijn zoon, basisschool De Tarissing in Oudehaske. “Het leek me wel leuk om eens les te geven, zodoende mocht ik even proeven hoe dit gaat. En dat op vrijdag, de allerleukste dag van de week: dan wordt er geknutseld!”, vertelt hij. Later bracht hij zelfgemaakte tegels naar de school, zodat de kinderen deze konden beschilderen. Bijvoorbeeld met een lieveheersbeestje (het symbool tegen zinloos geweld). Toen de tegels klaar waren, konden ze tussen de tegels van het schoolplein worden gelegd.

Werelddocent Semko Onderwijs
Het samen met de kinderen iets ondernemen beviel heel goed. Zo goed, dat Hendrikus op zoek ging naar een concrete manier om zijn idee professioneel uit te voeren. Tijdens een online zoektocht kwam hij uit bij ‘Werelddocenten’ van Semko Onderwijs. Een werelddocent zorgt voor een eigen thema in een aantrekkelijk programma en is dé oplossing wanneer er op school een invaller nodig is. Hendrikus was enthousiast: “Dit klonk meteen als een goed plan. Vooral de combinatie van mijn werk en lesgeven is hier goed in te delen. Het voordeel is dat het actueel blijft, doordat er steeds weer nieuwe bouwprojecten komen.” Hij legde contact met Semko en schreef een plan voor zijn lesprogramma. De basis was er. “Nu moest ik alleen nog op zoek naar het laatste ingrediënt: see, touch and feel!

Dagvullend programma: tegels maken & stenen bakken
Hendrikus wil graag zijn enthousiasme voor de bouw overbrengen en vooral iets tastbaars met de kinderen ondernemen. Om het bedachte programma tot leven te laten komen zocht hij contact Wilfred Oosterling van Betonhuis. Wilfred reageerde zeer enthousiast en bood aan beton te storten. Hij wilde zelfs wel een complete betonmixer voor de school neerzetten. Zo ontstond het idee om tegels te gaan maken, voor in het schoolplein. Nóg leuker is om figuren in de tegels te kunnen maken. “Noord Prefab Beton Buitenpost is een gigantisch goede mallenbouwer. Wat zij maken, ziet er altijd zo mooi uit. Daarom heb ik hen benaderd of ze een paar mallen van 30×30 cm voor mij zouden willen maken.” Sponsor en verfproducent NelfKoopmans zorgt ervoor dat de kinderen de tegels ook nog kunnen beschilderen.

Het bleef niet bij betontegels. Hendrikus zocht contact met de bekende bouwmaterialenleverancier Raab Karcher. Vestigingsleider Patrick de Witt bood spontaan aan: “Wij kunnen wel klei regelen. Als de kinderen hier een eigen steen van hebben gevormd, haal ik het op en zorg ik ervoor dat de stenen in de steenoven worden gebakken.” Zo krijgen de kinderen een unieke, eigen steen en krijgen ze een echte beleving bij wat ze gemaakt hebben. Hendrikus: “Het is voor onszelf ook heel interessant om te zien hoe iets gemaakt wordt. Ook hoelang dit duurt en wat voor proces hieraan gekoppeld zit, krijgen wij vaak niet mee.”

Toekomstige nieuwe bouwers?
Hij is de eerste Werelddocent in de bouwwereld die te boeken is voor een dagje bouwplezier. Samen met zijn sponsoren maakt hij graag de kinderen enthousiast voor het werken met de handen. “Het is geweldig om te zien dat er zoveel enthousiasme in de bouwsector is! Iedereen wil helpen en vooral ook aan anderen laten zien wat ze zoal maken”, vertelt Hendrikus. “Het is nieuw voor iedereen, en dat maakt wat los, want ik ben blijkbaar de eerste die dit in de bouwwereld doet.” Bij Jorritsma Bouw steunen we dit mooie initiatief van harte. We hopen dat het basisschoolleerlingen inspireert om later ook in de bouw te gaan werken!

Over Hendrikus Schokker
Hendrikus werkt sinds 2007 bij Jorritsma Bouw als werkvoorbereider. Hij heeft al veel mooie projecten mogen meemaken, zoals zuivelfabriek Royal A-Ware Fonterra te Heerenveen en zwem- en sportcomplex De Rolpeal te Workum.

Voor meer informatie of boekingen kunt u het contact opnemen via Semko.