Projecten

Alfa Accountants en Adviseurs, Leeuwarden

ProBir Kantoorinrichting ontwikkelt kantooromgevingen waar iedereen blij van wordt, zowel bij bestaande bouw als nieuwbouw. In de kantoren van Alfa Accountants en Adviseurs in Leeuwarden en Buitenpost deden ze dat op een duurzame en groene manier.

“Alfa Accountants en Adviseurs had een duidelijke visie over hoe zij hun nieuwe kantoor wilden gaan inrichten”, vertelt Ronald Kramer, eigenaar van ProBir. “Een open en warm kantoor, waar de medewerkers de ruimte hebben om rustig te werken, waar de akoestiek goed is en er een goede energie is om in te verblijven. Licht en modern, passend bij hun identiteit.”

BREEAM als vertrekpunt
Met die kernwaarden is het ProBir Projectteam aan de slag gegaan. Grootste inspiratiebron daarbij was de schil van het gebouw zelf. Kramer: “Daarin zijn eerlijke, natuurlijke materialen en kleuren gebruikt. De panden van Alfa zijn bovendien gebouwd volgens de hoogste BREEAM-standaard Outstanding, wat past bij de duurzaamheidsvisie en -ambitie van Alfa. Het zijn de meest duurzame en energiezuinige kantoorgebouwen van Noord-Nederland. Het is voor ons een vertrekpunt geweest voor veel van de keuzes die voor het interieur zijn gemaakt. Duurzaamheid is absoluut de leidende factor in dit project.”

Van buiten naar binnen
In nauwe samenwerking met Paula Huizenga van ByPaula, die als interieurontwerper/stylist werd ingeschakeld, is een interieurplan gemaakt. Kramer: “We hebben gekozen voor open ruimtes, afgewisseld met concentratieplekken en lichte kleuren. Ook hebben we gezorgd voor een goede klimaatbeheersing. De kleurstellingen zijn doorgetrokken van buiten naar binnen, waardoor je een zeer natuurlijke uitstraling krijgt en je je snel thuis voelt. Overal in het gebouw heb je vanachter je bureau dan ook nog eens een prachtig uitzicht over de omgeving.”

Het effect van groen
In het interieurontwerp is rekening gehouden met duurzame materialen die toekomstbestendig zijn. Zo hebben de kantoorruimtes ergonomische zit-sta-bureaus. De stoelen zijn gemaakt van gebruikte petflessen. Een aantal bestaande bureaustoelen is opnieuw gestoffeerd en een aantal bestaande werkplekken is volledig hergebruikt. ProBir bouwde het maatwerkmeubilair zelf in, waaronder de eigen ontworpen en geproduceerde balie, het ontvangstmeubilair, de keukenopstelling, het restaurantmeubilair en pantry’s op de verdiepingen. Het enorme karpet dat in de videoruimte is gelegd, is gemaakt van hergebruikt materiaal en door ProBir zelf ontworpen. Verder vind je veel groen terug op de werkplekken. Kramer: “Dat is goed voor de akoestiek, en heerlijk voor het welbevinden in het pand. Het zuivert de lucht en het groen geeft een mooie look and feel aan het geheel, dus aan alle kanten een positief effect.”

Plastic vissen
Het was niet voor het eerst dat Alfa Accountants en Adviseurs en ProBir Kantoorinrichting samenwerkten. Al sinds 2013 wordt er over en weer werk geleverd. En de samenwerking gaat ver. Op uitnodiging van kantoormeubelproducent Vepa en ProBir heeft een duurzaamheidscommissie van Alfa naar plastic gevist in de grachten van Amsterdam. Met het plastic dat uit de grachten wordt gevist, maakt Vepa weer nieuwe kantoormeubelen. Kramer: “Door af te stappen van gebaande paden krijg je totaal nieuwe oplossingen als resultaat. Daarin geven we elkaar de ruimte en vrijheid en dat werkt heel prettig.” ProBir kijkt terug op een heel fijne samenwerking met alle partners.