0

In Zwolle realiseert Jorritsma Bouw een upgrade voor het uit de jaren tachtig daterende ‘gebouw A’ op de campus van hogeschool Windesheim. Dit oudste pand van de campus heeft nu nog ramen van enkel glas, die opengezet moeten worden om te ventileren. De ambitie is om het gebouw luchtdicht te maken, met een qv;10-eis van 0,2.

Schoolvakantie
Fase 1 vond plaats tijdens de schoolvakantie. Voorafgaand daaraan hebben we de bouwplaats ingericht. Daarbij rekening houdend met het tentamenrooster. De werkzaamheden die lawaai maakten – zoals puinverharding, het plaatsen van de keten en het leggen van rijplaten rondom het gebouw – hebben we zorgvuldig rondom de tentamens ingepland om overlast te voorkomen. Op dag één van de schoolvakantie konden we los. In acht weken tijd hebben we binnen al het stucwerk gedaan. We hebben oude puien gesloopt en nieuwe geplaatst en nieuw leidingwerk aangelegd voor het nieuwe verwarmingssysteem. Daarnaast zijn er stalen poten door het dak gehaald voor de staalconstructie t.b.v. de warmtepomp en een tweetal luchtbehandelingskasten.

Asbest
In de oorspronkelijke planning zouden we alleen de dakranden saneren en nieuw aanbrengen, plus een isolatiepakket op het dak (ca. 2600 m2) aanbrengen. In het dak werd echter asbest aangetroffen; het gehele dak moest in een aanvullende opdracht in dezelfde periode mee gesaneerd worden. Dit begon elke dag om zes uur, zodat het dakdeel dat open was, ’s avonds weer dichtgemaakt was.

Klimaatsysteem van buiten naar binnen
Het bijzondere aan dit project is dat het klimaatsysteem via de buitenkant naar binnen wordt gebracht. De luchtkanalen lopen – als een soort insectenpoten – over het dak langs de buitengevel verticaal naar beneden. Daar takken ze per verdieping af naar binnen toe. Het is een kosten- en tijdbesparende oplossing. De kanalen worden in schijnkokers verwerkt in de vliesgevel en blazen dus ongezien hun koele of warme lucht de lokalen in.

Op naar fase 2
Na die acht weken zijn we in de lokalen klaar met de werkzaamheden; vanaf 5 september wordt er weer gewoon lesgegeven. Omdat we middenin de vakantieperiode zaten, was het vooral voor de afbouw een flinke puzzel om voldoende personeel te regelen. Deze hectische periode hebben we goed afgesloten, we gaan met frisse moed van start met fase 2. Dan pakken we een vleugel aan die we in fase 1 hebben afgezet. Dagelijks lopen op de campus meer dan 20.000 studenten en docenten rond. Er is dan ook veelvuldig overleg met de school, zodat we ook in deze fase rekening kunnen houden met de lestijden en met de veiligheid op het terrein.