Projecten

Windesheim, Zwolle

Opdrachtgever: Windesheim, Zwolle
Architect: Kristinsson, Deventer
Bouwadviseur: Draaijer+partners, Zwolle
Plaats: Zwolle
Installateur Engie, Roden

Voor Hogeschool Windesheim in Zwolle verzorgt Jorritsma Bouw de engineering en realisatie van “gebouw A”. Er komen nieuwe gevels rondom het hele gebouw, nieuwe kozijnen en nieuwe dakbedekking. Het project is aanbesteed op basis van een voorlopig ontwerp. De detailengineering van dit Engineer & Build project is in handen van onze eigen constructeur en architect. Zij pasten voor het definitief ontwerp onder meer de manier aan waarop de vliesgevel rondom het gebouw wordt bevestigd. De in het VO voorziene isolatie en ophangconstructie achter de ekosiet plint is vervangen door een SlimFort® plaat, omdat deze sneller en eenvoudiger te monteren is.

School in bedrijf
Tijdens de looptijd van het project is de school in gebruik. Om hinder te beperken voeren we de werkzaamheden op het binnenterrein van ‘Gebouw A’ in de schoolvakantie uit. Daarna schermen we met een sluisconstructie het deel af waar de werkzaamheden plaatsvinden. We werken indien nodig in twee ploegen, en tijdens weekends en vakanties. Na de zomervakantie hoeven er geen transporten meer over de campus heen; de overige gevels zijn te benaderen vanaf de openbare weg. Maar ook dan laten we tijdens begin- en eindtijden van deze en omliggende scholen geen transporten plaatsvinden. Omdat het een drukke fietsroute betreft, zetten we verkeersregelaars in die de veiligheid bij de in- en uitritten van de bouwplaats borgen.

Frisse lucht
Onze bouwpartner Engie is verantwoordelijk voor het installatiedeel. De plafonds in het gebouw zijn laag en van beton. Leidingen kunnen daarom niet door het gebouw heen, maar komen langs de gevel. Daarnaast komen er luchtbehandelingskasten op het dak. Van daaruit gaan luchtkanalen over het dak, en per gevelstramien (om de 3,6 m) via zakkanalen naar de verdiepingen eronder. Op de plaatsen waar die kanalen door de gevel naar binnen komen, maken we een koof. Van daaruit wordt de frisse lucht het lokaal in geblazen. Om het installatiewerk op de gevel komt een koof van alucobond,  waarmee we e.e.a. strak kunnen afwerken.

Efficiënte lean planning
Om de bouwtijd zo efficiënt mogelijk te kunnen benutten, hebben we een lean planning opgezet. Een planning dóór en vóór de mensen die het werk moeten doen. Iedereen houdt rekening met de planning van de partij die voor hem komt. Zo is er een vrijwel naadloze opvolging van de werkzaamheden. Elke ochtend houden we kort een staand lean overleg. Dan bekijken we:

  • Is wat gisteren gedaan zou zijn, ook echt gebeurd?
  • Staat alles klaar voor wat er vandaag moet gebeuren?
  • Wat moet er morgen gebeuren?

Ook de opdrachtgever is bij de leanplanning betrokken. De communicatielijnen houden we kort. Er is frequent overleg met de gebouwbeheerders over bereikbaarheid van ruimtes. Veiligheid van docenten, leerlingen en onze eigen mensen staat voorop.